0

О нзи ден Лудогорец продаде един от футболистите, които не попадаха в плановете на треньора Ивайло Петев в Израел. Става дума за преминаването на Мануел Шоу в местния шампион Макаби Хайфа срещу 1,2 млн. евро. Така елементарната математика показва, че до момента Лудогорец е изкарал точно 9,65 млн. евро (според Transfermarkt.de) от изходящи трансфери, пише в днешния си брой вестник "Мач Телеграф".

Рекордьорът е ясен – Игор Тиаго в Брюж за 8 млн. евро. Междувременно под наем в бразилския гранд Сантос отиде Густаво Нонато, за когото Лудогорец прибира 450 000 евро. 

Всичко това прави близо 20 000 000 лева. И то само за 2 месеца! Трансферът на Игор Тиаго стана официално факт на 12 юни, а този на Шоу в Макаби Хайфа – на 14 август. 

И друго прави впечатление. Че футболистите, които напускат Лудогорец, отиват в много солидни клубове. И това за Игор Тиаго е нормално, защото той е един от модерните нападатели. Но и за ненужните за Ивайло Петев Густаво Нонато и Мануел Шоу. Първият отиде под наем в отбора на Пеле и един от най-великите клубове в световен мащаб – Сантос. Мануел Шоу пък подписа с миналогодишния участник в групите на Шампионската лига и настоящ в квалификациите – Макаби Хайфа. Тоест те не правят крачка назад, а вдигат цените, дори и да не са твърди титуляри в Разград. Шоу бе привлечен по настояване на бившия треньор Валдас Дамбраускас за доста по-малка сума от тази, за която бе продаден.

Все пак е важно да отбележим, че Лудогорец инвестира близо 8 от въпросните 20 милиона лева. За 3 млн. евро (6 млн. лева), което е най-скъпият входящ трансфер в историята на българския футбол, бе взет Квадво Дуа. Той бе купен от Нюрнберг, но се контузи тежко още във втория си мач и няма да играе до края на септември. Ноа Сонко Сундберг бе привлече за 750 000 евро плюс бонусите, а наемът на новия бразилски голмайстор Руан Секо струва 300 000 евро. Испанският краен защитник Сон пък е купен за само 100 000 евро от Леванте. Така сметката излиза 4,1 млн. евро, или 8 млн. лева.

Ако трансферът на Кирил Десподов в Краснодар стане факт, това означава, че в касата ще влязат още 6 млн. евро (12 млн. лева). Което ще означава, че само за лятото Лудогорец ще е продал играчи за 32 млн. лева, което ще избие парите от неуспешния опит за влизане в групите на Шампионската лига.