0

С лед изключително напрегнати празнични и следпразнични дни Берое ще стартира подготовка днес. Решението на министъра на енергетиката Александър Николов, който разпореди от 23 декември ТЕЦ „Марица изток 2“ незабавно да прекрати финансирането на клуба, породи разнопосочни реакции и уби амбициите на отбора за успех през този сезон.

Проблемите пред клуба обаче не свършват, информира „Мач Телеграф“ в броя от днес. Тимът е засегнат сериозно и от новата COVID вълна - четирима футболисти ще пропуснат днешното първо за годината занимание, засегнати от коронавируса. С положителни PCR тестове са Даниел Генов и Георги Динков. Със симптоми е и младият резервен вратар Иван Гошев, който обаче си е правил тест в домашни условия и той също е бил позитивен. Той е изолиран заедно със семейството си. Нападателят Алиюн Фал е съобщил, че като контактен на болни е под карантина заедно със семейството си и ще пропусне първото занимание. Очаква се обаче до няколко дни и той да пристигне в Стара Загора.

Капитанът Мартин Камбуров, чийто договор изтече в края на 2021 година, в момента очаква обаждане от страна на ръководството. 41-годишният голмайстор си е дал по-дълга почивка и поне още 10 дни няма да започне тренировки. Рекордьорът по голове в елита има и проблеми с ахилесите и иска да се възстанови напълно. Той бе категоричен, че ако остане на терена, ще е единствено с екипа на Берое, иначе прекратява кариерата си.

Междувременно стана ясно, че фенове са се срещали с кмета на града Живко Тодоров и с изпълнителния директор на Берое Илко Русев, като са поискали от клуба да бъдат освободени всички, които получават заплати над 5000 лева на месец. Те са се сдобили със списък с възнагражденията и са изразили учудването си от това какви суми са отделяни дори за футболисти с изключително слаб принос към резултатите на тима.

Русев ще се срещне с футболистите днес на стадиона. Играчите са повикани за 13.30 часа, а заниманието ще стартира в 15 часа. В следващите дни ще се водят преговори за намаляването на заплатите. Привържениците, срещали се с кмета, настояват да получат акциите от ТЕЦ-а за един лев и заедно с общината и местния бизнес да се търси друг устойчив план за финансиране.

Отборът ще бъде изведен от треньора Петър Колев, който още преди Нова година коментира пред „Мач Телеграф“, че последен би напуснал кораба. Колев е имал разговор с ръководството през почивните дни, той има действащ договор и ще продължи да го изпълнява, докато няма по-конкретна яснота около бъдещето на клуба.

„Колев има договор и е треньор, нормално е да води първата тренировка“, коментира и спортният директор Ивко Ганчев.