0

Левски е новият носител на Купа на България! „Сините” детронираха големия си съперник ЦСКА, побеждавайки го с 1:0 във финала пред 35 000 зрители на стадион „Васил Левски”.

Гол на Илиян Стефанов в 57-ата минута осигури успеха в полза на водения от старши треньора Станимир Стоилов състав.

Левски триумфира с националната купа за 27-ми път в своята клубна история. 

За последно Левски спечели Купата на България през 2007 година, като тогава тимът отново бе воден от Станимир Стоилов. Оттогава до днес „сините” стигнаха до три финала в турнира, но ги загубиха. Последният трофей в клубната витрина въобще пък бе от 2009 г.

Левски имаше игрово предимство през по-голямата част от мача, докато "червените" за пореден мач тази пролет бяха напълно безпомощни в атака и не отправиха нито един точен удар в рамката на вратата. 

През първата част значително по-интересно бе по трибуните, където повече от 35 000 зрители създадоха огнена атмосфера, докато на терена двата отбора се дебнеха "на ходом", без да създадат сериозни ситуации за гол. 

Левски излъга ЦСКА с 1:0 и вдигна Купата
вечно дерби вечно дерби вечно дерби
16

В 20-а минута Илиян Стефанов се озова на стрелкова позиция след разбъркване в наказателното поле на ЦСКА, но не намери добре топката и не успя да нанесе точен завършващ удар. 

За ЦСКА Греъм Кери стреля опасно от фаул на сантиметри над вратата, а Тибо Вион от воле би в аут след центриране на Йотов. 

В 37-ата минута Билал Бари се засуети и не успя да се възползва от грешка в отбраната в червено и пропусна отлична възможност.  

Левски стигна до скъпоценното попадение в 57-а минута чрез Илиян Стефанов. Грешка на Томас Лам позволи на Уелтон да пробие през центъра, впоследствие топката стигна до Стефанов, който от дъгата на наказателното поле стреля и след рикошет в крака на Мено Кох влезе в мрежата. 

Драган Михайлович изпуснат най-чистото положение пет минути преди края, когато получи успоредно пас от Георги Миланов, но Бусато спаси.

Така Левски си осигури участие в Европа през следващия сезон.