0

Л егендарният Люпко Петрович се завърна за пореден път в българския футбол. Еврошампионът с Цървена звезда ще бъде спортен директор на Литекс, където самият той пожела да приключи с футболната си дейност. За Литекс, ЦСКА, Левски и за самия него разговаряхме по телефона снощи.

- Г-н Петрович, как се стигна до завръщането ви в Ловеч?

- Моето голямо желание беше да приключа с футбола в Ловеч. Сигурно ще ме питаш защо точно там и дали точно Литекс ми е най-близо до сърцето? Може би отговорът е в това, че просто Гриша Ганчев е човекът, който най-много ме уважава и цени това, което съм направил за него и за Литекс. И преди няколко години когато ме покани в ЦСКА и сега в Ловеч въобще не сме говорили за пари. Всичко при нас е на честна и мъжка дума. А и харесвам много хората в Ловеч, които също винаги са ме обичали и са се отнасяли прекрасно с мен.

- Имахте ли оферти от други отбори?

- Да, каниха ме от доста места в Сърбия, но отхвърлих всички предложения. Не ме питай защо, имам си съображения. Затова реших да приема поканата на господин Ганчев.

- Не ви ли се работеше пак в ЦСКА и не ви ли канеше Гриша Ганчев и там?

- Не, не. ЦСКА си има добър, млад и кадърен треньор и не е ставало въпрос да се връщам там.

- Какво точно ще правите в Литекс?

- Литекс също си има добър треньор – Андрей (б.а. - Андрей Андреев). Той е и много добър и коректен човек. Ще му помагам с каквото мога, а защо и ако му предам моя опит и моите знания един ден да не стане треньор на ЦСКА. Ще се допитват до мен по всякакви въпроси.

- Какви ще са целите в Литекс и има ли желание Гриша Ганчев отборът пак да играе в Първа лига?

- Не, няма такова желание. Моето желание е Литекс да не играе пред 100 човека, а пред 2000. Това ще стане, ако играем хубав футбол, дори и да не сме в Първа лига. Това ще е целта. Да играем добре и да развиваме младите играчи. Защо пък да не успеем да произведем няколко добри футболисти, които да са на ниво за да отидат да играят в ЦСКА?

- Какво мислите за Саша Илич и допита ли се Гриша Ганчев до вас преди да го назначи за треньор на ЦСКА?

- Когато става дума за сърби, господин Ганчев винаги се допитва до мен. Допита се и този път. Казах му само добри неща за Саша Илич.

- Може ли ЦСКА да стане шампион през тази година?

Отговорът на Люпко и цялото интервю четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"