0

М ач с два пропуска – на Венсан Марсел и на Димитър Илиев от дузпа, така може да се обобщи равният 1:1 между Локомотив и Берое в Пловдив. Единият от тях, обаче – на Венсан Марсел, ще се запомни като една от най-големите футболни издънки на Лаута. 

В 41-ата минута при 1:0 за Берое локомотивецът Александър Василев нахлу на скорост в пеналта, литна вратаря на гостите Генадий Ганев и опитващия се да го блокира Мирослав Енчев, преди да пусне идеално към Венсан Марсел на празна врата на 1-2 м от голлинията. И когато феновете на Локомотив се канеха да изреват „гол“, френското крило замахна с десния си крак и ритна въздуха, като пропусна топката, подскочила лукаво от неравния терен.

Вторият пропуск пък бе секунди преди края на мача в седмата минута от добавеното време. Капитанът Димитър Илиев се нагърби да бие втора дузпа след тази в минута 45+3, с която бе изравнил 1:1.

Тя бе отсъдена след като реферът Стоянов прегледа с ВАР ситуация, при която Енчев спря с ръка удар на резервата Лукас Салинас. Илиев стреля в средата на вратата, но Ганев реагира отлично и спаси, с което осигури точката на Берое.

След мача от 28-ия кръг на Първа лига за разпределението на местата от седмо до десето "железничарите" останаха седми с 36 точки, колкото имат и старозагорци на осмата позиция. Арда и ЦСКА 1948 с по 30 точки, утре играят помежду си в Кърджали.

Първото добро положение в мача беше за домакините. В 10-ата минута Бирсент Карагерен се измъкна от дясно зад гърба на защитата на съперника, навлезе в наказателното поле, но вместо да шутира, той реши да подава, което се оказа грешно и отбраната на Берое се справи.  

Играта продължи равностойно, а гостите успяха да поведат в 26-ата минута. При контраатака Абубакар Тунгара получи вляво и веднага изведе Стийв Фуртадо в чиста позиция в наказателното поле, а десният защитник на Берое от 12-13 метра не даде шансове на Илко Пиргов.

В края на полувремето Локомотив все пак изравни от дузпа. След удар на Димитър Илиев от десетина метра топката се отклони от крака на Енчев, а след това се удари и в ръката на защитника. 

Главният арбитър Ивайло Стоянов разгледа ситуацията с ВАР и прецени, че има основание да посочи бялата точка, а Илиев стреля точно за 1:1. 

Домакините продължиха да играят по-активно и след почивката и в 54-ата минута стигнаха до нов шанс. Василев получи пас от дълбочина, освободи се на границата на наказателното поле, но стреля слабо и право в ръцете на Ганев.

Постепенно срещата, играна в ранния слънчев следобед, се поуспокои и продължи равностойно, но в 79-ата минута "железничарите" отново стигнаха до добра ситуация. Карагерен пусна към резервата Преслав Боруков в ляво в пеналта, но ударът на нападателя по диагонала премина край далечната греда. 

Малко по-късно Парвиз Умарбаев беше изведен от дясно в наказателното поле, но от 15 метра шутира над вратата.

Първа лига, 28-и  кръг:

Локомотив Пловдив - Берое Стара Загора - 1:1 (1:1)
стадион: "Локомотив"

Локомотив: Илко Пиргов, Йосип Томашевич, Райън Бидунга, Кристиан Гомис, Милош Петрович, Петър Витанов, Парвиз Умарбаев (89-Емил Янчев), Александър Василев (67-Преслав Боруков), Бирсент Карагерен (82-Ивайло Димитров), Димитър Илиев, Венсан Марсел (46-Лукас Салинас);

Берое: Генадий Ганев, Стив Фуртадо, Амит Битон, Мирослав Енчев, Христо Митев, Симеон Мечев, Серкан Юсеин, Джонатан Перейра (84-Джунейт Али), Абубакар Тунгара, Даниел Генов (69-Давиде Мариани), Алиун Фал;

голмайстори: 0:1 Стив Фуртадо 26, 1:1 Димитър Илиев 45+3-дузпа
пропусната дузпа: Димитър Илиев 90+7 

главен съдия: Ивайло Стоянов

жълти картони: Александър Василев, Петър Витанов (Локомотив); Мирослав Енчев, Алиун Фал,  Христо Митев, Симеон Мечев (Берое)

червен картон: Мирослав Енчев (Берое) 90+6