0

Л удогорец спечели с 3:1 дербито на върха с Черно море и стъпи на първото място! Срещата в Разград беше на много високо футболно ниво, като макар и „орлите“ да водеха с 3:1 още след първото полувреме, интрига имаше до самия край, тъй като „моряците“ играха много дръзко и не се предадоха. Отборът на Илиан Илиев поведе рано с гол на дебютанта Дани Мартин, но с два гола на Руан и един от Пьотровски, шампионите взеха своето. Така в момента на върха са 3 отбора – Лудогорец, Черно море и ЦСКА, като и трите имат по 45 точки. Все пак обаче разградчани имат мач по-малко.

В 7-ата минута Лудогорец създаде изключително чисто положение. Аслак Фон Витри проби отлично по дясното крило и намери Рик Джонатан, който позволи на Виктор Попов да го изпревари и да спаси чист гол. В следващата атака Черно море поведе. Първо Сонко Сундберг изгуби битката с Исмаил Иса, а след това Фон Витри не успя да спре топката и тя падна право на крака на Дани Мартин, който майсторски прати кълбото в мрежата на Серджио Пад – 1:0 за „моряците“.

Лудогорец изравни много бързо! Фон Витри изведе Текпетей отдясно, той овладя спокойно и намери Руан, който майсторски обърна глезена и не остави шансове на Иван Дюлгеров.

След бурното начало, в което футболът беше на много високо ниво, последва леко спокойствие пред двамата вратари.
Все пак в 37-ата минута Лудогорец поведе! След бърза атака, започната от Оливие Вердон Рик и Руан буквално скриха топката на защитата на Черно море. Крилото копна над вратаря, Исмаил Иса, който се бе върнал, изби от голлинията, но право на крака на Руан – 2:1 за „орлите“.

В 43-ата минута Якуб Пьотровски почти сложи точка на спора. Младият Росен Стефанов направи огромна грешка, Руан му отне и подаде за поляка, който нямаше как да сбърка – 3:1 за Лудогорец. В края на първата част гостите поискаха дузпа за игра с ръка за Якуб Пьотровски, който беше в стената при изпълнение на фаул от страна на Мазир Сула.

На почивката дебют за Лудогорец записа Ивайло Чочев, който замени Педро Нареси. Малко след подновяването на играта фон Витри направи нова грешка, Калкан стигна до топката, а Серджио Пад изби, след което обаче настъпи лошо румънеца. Гостите поискаха дузпа, но Волен Чинков прецени, че такава няма. В 51-ата минута Калкан отново създаде проблеми за защитата на „орлите“. Той се отскубна и преодоля Серджио Пад, но ударът му срещна гредата.

В 65-ата минута Мазир Сула опита да изненада Серджио Пад, който спаси своята врата. Пет минути след това Текептей изведе добре Кайо Видал зад защитата, но ударът на бразилеца не беше достатъчно добър. В 75-ата минута Георги Дерменджиев извади двамата си голмайстори – Руан и Якуб Пьотровски, като пусна на техните места Квадво Дуа и Тодор Неделев. Със сигурност треньорът искаше да запази силите на своите играчи за реванша със Сервет. В 80-ата минута Тодор Неделев пробва своя мерник от пряк свободен удар, но Иван Дюлгеров спаси майсторски с една ръка. Малко след това и Пад се намеси страхотно, този път след изстрел на Пабло Гарсия. Румънецът Андреяс Калкан можеше и да намали, но от трудна ситуация не успя да порази вратата на Лудогорец. Пропуск в края направи и Атанас Илиев, който бе изведен сам срещу Серджио Пад.

След успеха всички погледи в Разград вече са насочени към реванша със Сервет в четвъртък, докато Черно море ще мисли за задаващото се дерби с ЦСКА.