0

Л удогорец изкова изключително ценна победа във врящия котел, наречен „Българска армия“! Срещата се игра пред над 18 000 зрители, а стадионът бе толкова пълен, че фенове се бяха качили на химическите тоалетни и някои от рекламните тенти. 

Победата с 1:0 донесе Игор Тиаго, а тя качи „орлите“ на върха с една точка преднина пред „червените“. Срещата бе прекъсната за около 20 минути през втората част, тъй като феновете на домакините не позволиха на Кирил Десподов да изпълни корнер, замеряйки го с каквото намерят.

Наставникът на домакините бе заложил на опит в защита, като до Матай и Юга вместо  младия Християн Петров излезе Енес Махмутович. Единственият българин в състава – Иван Турицов, бе отдясно, а отляво стартира Тибо Вион. Направи впечатление, че Брадли де Нойер, направил две дузпи в последния месец, дори бе извън групата. В средата на терена действаха Марселино Кареасо и Джонатан Линдсет, пред тях бе Тобиас Хайнц, а в атака бяха Дюкенс Назон и Браян Морено.

Треньорът на гостите Ивайло Петев върна сред титулярите Серджио Пад, Оливие Вердон, Франко Русо и Игор Тиаго. Спас Делев бе крило, а изненадващо Густаво Нонато започна като плеймейкър.

Гостите от Разград започнаха срещата по-надъхано, но чисти голови положения пред Густаво Бустато липсваха. Жълт картон на Марселино Кареасо вдигна градусите, но постепенно положението се успокои. ЦСКА  избухна с две положения за секунди в 28-ата минута. Първо Турицов намери Назон, който се освободи и стреля, но много неточно. Топката стигна до Вион, който центрира, двама защитници на „орлите“ се разминаха комично с топката и тя се озова в напълно непокрития Браян Морено. Той направи по-трудното и не уцели вратата. Натискът на „армейците“ продължи, като Тобиас Хайнц си намери позиция за изстрел, който също бе неточен.

В 37-ата минута травма получи Браян Морено. Той се свлече на земята и поиска смяна. Все пак, след лекарска намеса, колумбиецът стисна зъби и и се върна в игра. До края на първата част нервите взеха връх още веднъж. Аслак фон Витри се сблъска с Тибо Вион, намеси се дори Саша Илич, както и Кирил Десподов. В крайна сметка всичко се размина с жълт картон за норвежеца.

Изводът за първото полувреме бе следният – Лудогорец държеше повече топката – 57 на 43%, но футболистите на Ивайло Петев нямаха удар, докато ЦСКА отправи 2, макар и неточни. Играчите от Разград направиха един фаул, но получиха три жълти картона – Фон Витри, Нонато и Гонсалвеш.

В началото на втората част Георги Кабаков си навлече гнева на гостите. Той отсъди нарушение и не остави авантаж, при който оставаха трима футболисти на Лудогорец срещу един защитник на ЦСКА. Пловдивският рефер даде жълт картон на Енес Махмутович. В 66-ата минута Хайнц отне от Гонсалвеш в средата на терена и би по земя, но не затрудни Серджио Пад.

Дербито на върха ЦСКА - Лудогорец
ЦСКА Лудогорец ЦСКА Лудогорец ЦСКА Лудогорец
58

15 секунди преди 67-ата минута се наложи Кирил Десподов да изпълни корнер. Това обаче нямаше как да се случи, защото капитанът на „орлите“ бе замерян с всякакви предмети. Наложи се Георги Кабаков да прибере футболистите на Лудогорец за няколко минути, за да се успокоят страстите. Дори лидерът на агитката на ЦСКА Иван Велчев-Кюстендилеца отиде при разбеснелите се фенове. Същото направиха и капитанът Юрген Матай и администраторът Стойко Сакалиев.

След около 20 минути мачът бе подновен, а таймерът бе върнат на 67-а минута. Само няколко секунди след това Игор Тиаго изведе Лудогорец напред. След първото центриране от ъглов удар се стигна до нов корнер. При неговото изпълнение Кирил Десподов центрира чудесно за Игор Тиаго, той изпревари Амос Юга и отблизо не остави шансове на Бусато – 1:0. Докато бразилецът се радваше, към него тръгна Иван Турицов и двамата за малко не стигнаха до бой.

ЦСКА можеше да изравни в 73-ата минута. Тогава резервата Маурисио Гарсес се озова на страхотна позиция и би, но Серджио Пад показа класа и с крак изби. Лудогорец отговори с добър пробив на Кирил Десподов по дясното крило, завършил с неточен удар на звездата на гостите.

В 84-ата минута Саша Илич смени схемата на игра, като пусна Жираир Шагоян на мястото на Енес Махмутович и „армейците“ заиграха в 4-4-2. Ивайло Петев действа бързо и също промени постройката на игра, тъй като Лудогорец заигра с петима бранители, а от игра излезе Кирил Десподов. Това позволи на гостите да намалят опасностите пред своята врата и да запазят гола си преднина, който им донесе безценната победа.