0

А встралийският национал Милош Дегенек е много близо до трансфер в Лудогорец и се очаква скоро да подпише договор. Понастоящем той играе за американския Кълъмбъс Крю, като има договор с въпросния клуб до декември 2023 г. Високият 187 сантиметра футболист обаче има желание да се върне в Европа, тъй като е на 28 години и има още какво да даде на големия футбол. Лудогорец от своя страна търси усилено централен защитник, защото треньорът Анте Шимунджа иска да има четирима централни бранители, а той разполага с трима – Игор Пластун, Оливие Вердон и Георги Терзиев.

Милош Дегенек има изключително интересен живот. Той е роден в град Книн, който понастоящем се води в Хърватия, но е бивша столица на непризнатата Република Сръбска Крайна. Логично в Книн голяма част от жителите се самоопределят като сърби. Такъв е и самият Дегенек. 

Той е роден през 1994 г., но проблемите му започват само няколко месеца по-късно. „Имах странно и трудно детство. Бягате от вашето родно място и губите всичко, което някога сте създали. Бил съм на 1,5 г. когато избягахме в Сърбия, бяхме на трактор с майка ми, брат и семейството. В крайна сметка живеех в къща с още 22-ма души“, разкрива Дегенек пред австралийското издание Socceroos. 

„След това дойде 1999 г., имаше друга война, бомбардираха ни. Но като шестгодишно дете си мисля: „Това е нормално“. Чуваш сирената, влизаш в сградата, бункера на 20, 30 метра под земята и си мислиш: „Нищо, като свърши бомбардировката, ще си тръгнем“. Сега за замислям, че ако бомба бе ударила сградата, където сме, навярно щяха да ни изровят след 3 месеца. Но като дете си мислиш: „Определено ще излезем и ще играем на криеница отново“, добавя защитникът. 

Всичко, което преживя в най-ранното си детство, няма как да не остави последствия върху Дегенек. „Като млад често боледувах. Ходих в болница три-четири пъти седмично. Имах тежък живот, но отново като дете си мислех, че е нормално, да ходиш в болница, да ти слагат инжекции, допълнителен въздух. Тогава смятах, че това трябва да премине всяко дете... Сега съм на 28, разбирам, че не е така. Не се случва на хората и не е нормално“, добавя националът на Австралия.

Опитният стопер изтъкна, че всички неща, през които е минал, го карат да оцени още повече това, което родителите му са направили за него. „В крайна сметка баща ми реши да замине за Австралия. Това заслужава голямо уважение, защото той пое риска“, каза още той. „През 2000 г., с 2000 долара в джоба, семейство Дегенек тръгва да търси по-добър живот. Много съм благодарен на родителите си, че се жертваха, преминаха през войните и работеха от пет сутринта, за да си купим с брат ми чифт обувки. Семейството винаги е единственото нещо, което винаги ще бъде до теб“, завършва Милош Дегенек.

Голяма част от кариерата си централният бранител изкара в Цървена звезда и се изправи срещу Лудогорец в евротурнирите. За гранда от Белград Дегенек има около 200 мача във всички турнири. Освен това е играл още в Ал Хилал, Йокохама Маринос, Мюнхен 1860 и втория отбор на Щутгарт. Тоест той е ритал на 4 континента – Австралия, Европа, Азия и Северна Америка. Ако Дегенек подпише с Лудогорец, то Първа лига ще има представител на Мондиал 2022 г, тъй като той е твърд титуляр в тима на „кенгурата“. Както е известно, Еквадор на Жорди Кайседо също ще участва на турнира, но шансът нападателят да е в ЦСКА по време на световното първенство в Катар, не е много голям.