0

К огато дойдох, казах, че ще направя отбор, който да отговори на европейските стандарти - като динамика и като физика. Това припомни пред журналистите селекционерът на националния отбор на България по футбол Младен Кръстаич преди евроквалификацията с Черна гора в Разград.

„Започнахме да изграждаме този отбор с млади играчи. Играчите трябва да играят за страната си, а не да идват на туризъм, както съм чувал, че е било преди това. Единственият начин да върнем доверието е да постигаме резултати", посочи сърбинът преди първата квалификация за Евро 2024 в група G. 

От първоначалния списък на треньора Кръстаич отпаднаха Димо Кръстев, Доминик Янков и Илиан Стефанов. 

Защитникът на Лудогорец Антон Недялков пък е в лагера, но не тренира пълноценно.

"След четири мача - две в Лигата на Нациите и две приятелски, и четири месеца пауза, дойде ред на Европейските квалификации. Направихме един отбор с доста млади и амбициозни, перфектни играчи. 

Свършихме добра работа, започнахме да го изграждаме с някоко опитни и много качествени и млади. И поставихме основите на един добър отбор. 

Сега след контролите дойде ред на борбата за точки. Трябва да бъдем внимателни Групата е тежка. Всички наши съперници са от нашия регион, Сърбия е фаворит номер 1, Унгария е силен отбор. 

Черна гора е с играчи, които искат да се докажат. Неудобен отбор са, няма да е лесно. А Литва е отбор, който може да ти направи проблеми", започна Кърстаич.

"Очаквам от своите играчи да дадат максимума. Нашата цел е да продължим работата, да покажем максимална концентрация. И да продължи тенденцията на феновете - доверието към тях да се завърне".

Попитан дали футболистите са готови физически и психически за мача, треньорът отговори: 

"Физически не можем нищо специално да направим. Теренът показва кой на какво е готов. 

Когато завърши тренировката, ще стане ясен състава. От 3-4 дни имам идея как да изглежда единадесеторката.

Разполагам с достатъчен брой млади играчи. В състава може да има както познати, така и непознати имена. Важното е те да покажат най-доброто срещу Черна гора". 

След това той се спря и на противника: "Очаквам тежък мач, имат по-опитни от нас футболисти, мачът вероятно ще бъде равностоен, но имаме необходимите качества за победа. Играем мач за мач. В живота на човек е сигурно, че човек може само да умре. Нищо друго не е ясно предварително. Трябва да се даде максимума. 

Нямам против да играем лошо и да печелим, ако зависи от мене. Има мачове, в които съперникът не ти позволява да играеш на ниво, но не знаеш какво да очакваш и това прави футболът интересен".

След това на Кърстаич беше зададен въпрос защо Чочев не е поканен в националния отбор. "Бъдете спокоен, кой идва и кой не идва, това е моя работа".

Относно целите, той отговори: "Къде бяхме преди една година? Колко български играчи играят в българската лига? Когато дойдох, казах, че ще направя отбор, който да отговори на европейските стандарти. Като динамика и като физика. 

Започнахме да изграждаме този отбор с млади играчи. Футболът е дългосрочен процес, не може с един мач да се класираш на Европейско и на Световно. 

Ако зависи от мене, постоянно ще бъде така. Играчите трябва да играят за страната си, а не да идват на туризъм, както съм чувал, че е било преди това. Единственият начин да върнем доверието е да постигаме резултати".

"Тези въпроси не са само тука - типични са за всички балкански държави, кой е в отбора и кой го няма. 

Аз самият си оказвам натиск, за да постигаме най-добри резултати. Така е в живота, така е в спорта", завърши Кърстаич.