0

Ч ерно море победи Арда пред собствена публика с 2:0 в мач от 23-ия кръг на Първа лига. И двете попадения бяха на чужденци – на французина от Мартиника Матиас Курьор и на украинеца Евген Сердюк, и двете паднаха през втората част. 

С успеха си варненският тим има вече 39 точки в актива си, докато Арда е с 25 точки. Варненци се доближават на 1 от Ботев Пловдив, който заема 3-ата позиция към момента три кръга преди края на редовния сезон.

Първото сериозно положение в мача бе в 6-та минута за домакините. Първо Мазир Сула стреля от 20-тина метра, а вратарят на Арда Мартин Луков боксира топката, при последвалата добавка на Стефан Велев стражът на гостите отново показа класа и спаси. В 9-та минута Матиас Курьор бе изведен зад защитата на гостите от Васил Панайотов и стреля от движение, но над вратата. 

В 14-та минута Иван Коконов от гостите опита далечен шут от над 25 метра, но топката не затрудни вратаря Иван Дюлгеров. В 26-та минута гостите можеха да вкарат гол. След центриране от корнер топката достигна до Лъчезар Котев, който стреля с глава, но топката попадна в ръцете на вратаря Иван Дюлгеров. В 40-та минута Иван Коконов намере в отлична позиция Тонислав Йорданов, който опита да прехвърли излезлия да го пресрещне вратар на Черно море Иван Дюлгеров, но за късмет на домакините топката премина над вратата. В 44-та минута вратарят на Арда Мартин Луков предотврати сигурен гол след като изби с крак топката след удар на Евген Сердюк от 10-тина метра.

В 57-та минута домакините откриха резултата. След лошо изчистване Велислав Василев шутира, топката стигна до Матиас Курьор, който, с гръб към вратата, се завъртя и с топовен изстрел закова 1:0. 

В 71-та минута Арда можеше да изравни резултата. След центриране отляво, вратарят Иван Дюлгеров се опита да хване топката с една ръка, но я изпусна и тя попадна у Тонислав Йорданов, който стреля от 2-3 метра, но неточно. 

В 74-та минута Матиас Курьор бе изведен в отлична позиция в наказателното поле на гостите и стреля от малък ъгъл, но за късмет на Арда топката се отби в страничната греда. 

Домакините се успокоиха чак в 78-ата мин., когато украинецът Евген Сердюк проби отляво, навлезе в наказателното поле на гостите и с много точен удар от малък ъгъл вкара за 2:0 за Черно море. 

Треньорът на Черно море Илиан Илиев призна, че отборът му е отстъпил инициативата на Арда. „Задоволяват ни трите точки, те са важни. Видяхте пропуска миналата седмица и сега бяхме задължени да вземем точките. 

Влязохме доста нервно в мача, дадохме инициативата и да, нямаха някакви чисти положения, но всичко може да се получи. Така че трябваше да коригираме второто полувреме нещата, да скъсим по-бързо дистанция, да не ги оставяме да си разиграват топката и оттам да ни пада на нас самочувствието. 

Мисля, че се получи. Радвам се за момчетата, тъй като знам през седмицата как тренираха и това, което показаха на моменти първото полувреме, не е нашето лице. 

Цветомир Панов се надявам да е добре, мисля че няма да има проблеми. 

За мача със Славия очаквам, първо, да играем както на моменти второто полувреме днес и естествено да няма глупости. 
Виждате, че доста нервен беше президентът им през седмицата и каза някои откровено неверни неща и по тази причина, това напрежение от самия мач и резултат, да не се отрази на терена."

Първа лига, 23-и кръг:
Черно море – Арда 2:0 (0:0)
голмайстори: 1:0 Матиас Курьор (57-ма мин.), 2:0 Евгений Сердюк (78-ма мин.);

Черно море: Иван Дюлгеров, Виктор Попов, Живко Атанасов, Влатко Дробаров, Цветомир Панов (90-та мин. Мартин Дичев), Васил Панайотов, Пабло Гарсия, Стефан Велев (90-та мин. Николай Златев), Матиас Курьор (75-та мин. Даниел Димов), Мазир Сула (54-та мин. Велислав Василев), Евгений Сердюк (90-та мин. Родриго Вилела);

Арда Кж: Мартин Луков, Милен Стоев (79-та мин. Петко Ганев), Милен Желев (85-та мин. Атанас Зехиров), Тонислав Йорданов, Светослав Ковачев, Иван Коконов (64-та мин. Христо Иванов), Алекс Петков, Давид Кики, Иван Тилев (79-та мин. Георги Атанасов), Илия Юруков (64-та мин. Румен Руменов), Лъчезар Котев;
стадион „Тича“; 500 зрители;
съдия – Иво Андреев;
жълти картони: Цветомир Панов, Велислав Василев (Черно море); Милен Стоев (Арда)