0

В родния футбол няма нищо по-хубаво от дербито между Левски и ЦСКА. Цялото това вълнение преди дуела между „сини“ и „червени“, заканите, закачките, разбира се – напрежението. Днес от 16:45 часа на „Васил Левски“ ще е апотеозът на всичко това, но дербито не е само въпросните 90 минути. То започва още с последния съдийски сигнал на предходните мачове на двата тима – в случая на Левски с Локо Сф, а на ЦСКА – със Славия. Просто двубоят на „Васил Левски“ е черешката на тортата след цяла седмица на мнения, анализи и коментари.

Цялата столица ще е разделена, цяла София – също. Хора, които от понеделник ще работят рамо до рамо на едно място, ще бъдат съперници за 90 минути в неделя. Сплотени семейства също ще бъдат противници за няколко часа. Защото всеки иска неговият отбор да победи и поне до другото дерби да „бърка в ушите“ на загубилия. А това е безценно...

Колкото до самите отбори, статистиката ясно показа, че в по-добра форма в този мач влиза ЦСКА, който на хартия е гост днес. Саша Илич може и да отпадна от Базел в плейофите на Лигата на конференциите, но в първенството, с изключение на равенството с Локо Сф в „Надежда“, е безгрешен. ЦСКА влиза в двубоя с Левски с 22 точки, колкото има и шампионът Лудогорец. Лидер е ЦСКА 1948, но все пак тимът на Любо Пенев има 3 срещи повече от тези на Саша Илич и Анте Шимунджа.

Сръбският треньор на ЦСКА сякаш напипа точния състав, а постоянните му ротации, няма как да не объркват Станимир Стоилов, който иска да предаде възможно най-много информация на своите футболисти за съперника. Илич има проблеми със своя състав, но са несравними с тези на Мъри.

От няколко седмици е ясно, че Георги Йомов навярно няма да играе дълго заради положителна проба за забранена субстанция. Аут е Асен Дончев, който обаче е със статут на резерва. Пред вратаря Бусато ще излезе титулярното защитно каре – Турицов, Матай, Кох и Де Нойер. В халфовата линия абсолютно непоклатими са Тибо Вион и Амос Юга, а пред тях се очаква да е Джонатан Линдсет. Ясно е, че на едното крило ще е голмайсторът на ЦСКА Маурисио Гарсес, а на другото се очаква да бъде Лазар Туфегджич. Атаката ще бъде водена от навлизащия във все по-добра форма Дауда Бамба, който явно е предпочитан пред Дюкенс Назон. Интересно е дали игрови минути ще получат новите попълнения Симеон Александров, Жираир Шагоян и Марселино Кареасо.

Колкото до Левски, там се чака новина за състоянието на Сонко Сундберг. Гамбиецът пострада при гостуването на Локо Сф и първоначално се смяташе, че няма да играе няколко седмици. Но след намесата на пловдивския чакръкчия Паско Райчев има реални шансове най-стабилният защитник на „сините“ да влезе в игра. Предполага се, че Сонко ще започне на пейката, а Мъри ще заложи на схема 4-3-2-1. Пред младият капитан Пламен Андреев ще са Жереми Петрис, Келиан ван дер Каап, Хосе Кордоба и Цунами. Филип Кръстев и Андриан Краев ще са в средата на терена, а почти сигурно в отсъствието на тежко контузения Билал Бари Илиян Стефанов ще е фалшива деветка, докато зад него ще са Роналдо, Георги Миланов и Уелтън. Но Станимир Стоилов винаги е показвал, че може да извади коз от ръкава и да изненада своя далеч по-неопитен съперник, в лицето на Саша Илич.