0

Н ародните представители от ГЕРБ Красен Кралев и Маноил Манев внесоха закон за безопасността и сигурността по време на спортни мероприятия. Темата стана особено актуална след уикенда, когато се игра дербито между Левски и ЦСКА (0:2). Двубоят на Националния стадион "Васил Левски" беше белязан от ексцесии, включително изстрелване на сигнални ракети от секторите А и Г (между фенове на двата отбора), а в резултат на това пострадаха жена и дете, както и четирима служители на МВР. Някои фенове пък бяха бити от стюарди на охранителната фирма, пише днес в. "Мач Телеграф".

Полицията задържа 28 души преди самия мач, но по-късно съобщи, че "не е допуснато напрежение и тежки инциденти по време на футболната среща".

В момента в България действа Закон за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, който е приет през 2004 г. Оттогава той е изменен 19 пъти, от които седем в периода 2018 - 2020 г.


Законопроектът има за цел определяне на ролите и отговорностите по осигуряване на мерките за безопасност. Също така и осигуряване на взаимодействие между държавни и местни органи.

Едно от предложенията е създаване на нов орган - Национална координационна комисия по безопасност и сигурност при провеждане на спортни мероприятия. В текста вносителите на проекта уточняват, че тя трябва да се открие с решение на Министерския съвет. Самата координационна комисия включва представители на четири министерства - МВР (председател), министерство на спорта (зам.-председател), правосъдието (член), регионалното развитие (член), както и участие на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), която също да излъчи член. Предлага се още участие на местната власт чрез председателя на управителния съвет на Националното сдружение на общините.

В правомощията на Националната координационна комисия е да прилага и разработва план за провеждане на спортни събития, да осъществява контрол, прави анализи и разработва предложения за конкретни събития.
До този момент за провеждането на спортни събития няма единен план, нито орган, а се разчита на конкретните спортни федерации, които комуникират с полицията.

Освен национална комисия се предвижда създаването и на областни, които да отговарят за състезанията в региона. 

Една от важните глави в законопроекта е свързана с регламентиране на изискванията за стандарти по отношение на инфраструктурата за спортни събития. 

Законопроектът предвижда стадионите и залите да минават оценка за "покриване стандартите за мерки за сигурност", като се делят на протокол за оценка на нисък риск (съкратен протокол) и оценка на висок риск (пълен протокол).

Описани са и 15 точки за техническите изисквания към спортните съоръжения, като голяма част от тях съществуват и в момента. Допълва се с изискване на затворена телевизионна система за видеонаблюдение (CCTV), която обхваща всички входове и изходи, зоните за паркиране, както и да позволяват лицево разпознаване. В момента това е налично само на някои стадиони и в много малко зали.

В изискванията се посочва и сядане на зрителите по места, посочени на билета. На много стадиони има сектори без седалки или номерация. На Балканите подобна практика е въведена на мачовете в Турция и Гърция. 

Какво още се предвижда в новия закон четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"