0

Б ило е обсъждано финалът за Купата на България между ЦСКА 1948 и Лудогорец, който е на 24 май, да не се състои на „Васил Левски“, пише днес в. „Мач Телеграф“.

Причините са няколко. Първо чисто географски не е редно единият отбор да играе в своя град, а другият – да дойде от другия край на България. Второ – посещаемостта на „Васил Левски“ за финала ще бъде по-малка, като не е изключено да има провокации от фенове на трети отбор. Точно заради това се е обсъждало вариант дуелът между „червени“ и „зелени“ да се състои на стадион „Ивайло“ във Велико Търново или на новопостроения „Христо Ботев“ в Пловдив. Със сигурност, ако мачът е в старопрестолната ни столица, ще има много повече фенове на Лудогорец, защото Велико Търново им е в пъти по-близо от София. Освен това неутралните привърженици на футбола от Велико Търново и Пловдив биха отишли на важния мач.

Предполага се, че в началото на другата седмица от ПФЛ ще обявят къде точно ще се проведе двубоят между двата тима. Фаворит остава „Васил Левски“, тъй като няма достатъчно време за организация. Освен това в момента Националния стадион се ремонтира.

До момента най-нископосетеният финал за Купата на България е от 2008 г. между Черно море и Литекс, спечелен с 1:0 от „оранжевите“. Тогава футболистите на двата тима играха пред едва 3000 човека. 5000 фенове имаше в Ловеч за финала през 2010 г., който противопостави втородивизионния Черноморец Поморие и Берое (0:1). Пред 6500 зрители през 2009 г. Литекс победи Пирин Бл с 3:0 на „Герена“.

Кои са най-слабо посетените финали за Купата досега вижте в днешния брой на вестник „Мач Телеграф“