0

Е дин от големите проблеми за футбола в България е липсата на терени, на които децата да израстват и да спортуват. Това каза президентът на Българския футболен cъюз Георги Иванов във Велико Търново. Той беше на посещение в старата столица във връзка с откриване на ново тренировъчно игрище, чието изграждане е финансирано от централата

Гонзо посочи, че досега са направени около 30 такива терена в страната. Някои са с изкуствена, други - с естествена трева.

„Това е принос за градовете и общините, но се вижда, че има проблеми в професионалния футбол“, коментира пред журналисти Иванов. „Там федерацията не може да изгражда терени на общински или частни клубове“, допълни той.

Според Иванов не само футболът, но и спортът в България като цяло трябва да бъде държавна политика.

„Има клубове, които изпитват затруднение във финансово отношение и това не е хубаво, но все пак те са частни и трябва да си намират начини на издръжка, да подобряват инфраструктурата и да развиват млади футболисти в школите си.Федерацията, доколкото може, помага“, каза още президентът на централата

По въпроса за отпускането на пари от фонд „Солидарност“ на УЕФА, Иванов обясни, че ще бъдат събрани президентите на клубовете, за да се реши дали отборите от Втора и Трета лига ще получат част от средствата. Желанието на федерацията е и за тях да има финансиране, защото те захранват клубовете от Първа лига с играчи.

Относно идеята за отделяне на професионалната лига, която да администрира първенството, Георги Иванов обясни, че е даден срок от година и половина да се структурират всички комисии и да се види откъде може да има финансиране за функционирането ѝ.

Президентът на БФC коментира и голямата загуба на българския национален отбор от Северна Ирландия с 0:5. Той категорично застана зад селекционера Илиян Илиев, припомняйки, че той неколкократно е избиран за треньор на годината и от последните десет мача тимът ни е загубил само този. „Има още два мача, имаме шанса пак да бъдем на първо място при две победи“, каза Иванов.

Президентът на федерацията не вярва на слуховете, че националите ни са играли хазарт и затова са загубили с такъв резултат. Коментирайки наложените големи глоби за Левски  и ЦСКА след дербито между двата тима, той определи като несериозни твърденията, че това е рекет от страна на футболния съюз към клубовете. Георги Иванов няма притеснения, че от "синия" клуб искат да съдят централата защото според него действията на институцията са по правилата, а те трябва да се спазват от всички.