0

В сички отбори от българската Първа лига използват услугите на чужденци след като падна табуто в ЦСКА 1948, който бе създаден през 2016 г. с идеята да залага само на български футболисти и треньори. Това се промени през зимната селекция, а вече при „червените“ от Бистрица дебют записа Дуде Ндонгала. Френското крило е единственият легионер засега в клуба или 2,56% от играчите му. Като бройка най-много са те в Царско село – цели 24, става ясно от интересна разработка в днешния брой на „Мач Телеграф“.

Като процент от всички играчи обаче очаквано и логично най-много са чужденците в 10-кратния шампион Лудогорец – 23-.ма, или 82,14% от всички в състава на „орлите“. Прекият конкурент за върха на „орлите“ - ЦСКА пък е използва точно 20 чужденци, което е 66,67% от всички. 

Най-нисък, след ЦСКА 1948, е процентът на чужденците в Арда: от началото на сезона за тима от Кърджали са играли само трима, което прави 10,34% от всичките.

Броят на чужденците в българските отбори не спира да расте, скоро се очаква да падне и рекордът за най-много футболни легионери в един шампионат. Но вече бе подобрен друг рекорд – за броя на страните с играчи в Първа лига. През настоящия сезон такива имаше от 55 страни от цял свят – през предните 2 шампионата броят им беше 54 държави.

Още интересни факти и цифри за чуждите играчи в българския футболен елит може да прочетете в днешния брой на „Мач Телеграф“