0

З аместник-изпълнителният директор на БФC Добрин Гьонов говори след срещата, на която бе коментирано отделянето на професионалния футбол от БФC.

“Считам, че тя беше изключително успешна. 15 от 16-те клуба бяха представени. Днес беше началото на серия срещи относно така коментираното в последните години отделяне на административното ръководене на професионалния футбол от БФC. Предстоят две срещи с клубовете от Втора лига, които ще бъдат на регионален принцип. Клубовете бяха активни. Виждам желанието от тяхна страна, а и най-важно - от БФC, което беше заявено и от президента, и от новото оперативно ръководство. Ние искаме професионалните клубове да се отделят и да имат собствено първенство, да си го организират, така че да генерират по-големи приходи и спортни резултати. Ние трябва да сме сигурни, че че лигата е готова за този преход, че има необходимите финансови, правни и всякакви организационни възможности да поеме този огромен проект. Това е един много задълбочен процес”, започна Гьонов.

“Проектът и желанието на БФC е от сезон 2026-27, лигата да бъде отделена. Имаме година и половина, представихме проект как БФC вижда, че трябва да бъде изградена лигата, по какъв начин трябва да стане преходът и в момента, в който преценим, че всичките тези критерии, са изпълнени и има готовност лигата, трябва да се сключи договор, много добре правно изпипан, между БФC и органът, който ще бъде бъде бъдещият ръководител на първенствата в България. Истината е, че БФC трябва да третира равно отборите от първа, втора, трета лига, аматьорските, национален отбор, детско-юношески футбол, женски, футзал. Когато се отдели, със сигурност, едно ново дружество, в случая професионалната лига, ще има много по-големи възможности да го развие отколкото ние можем, по простата причина, че в БФC трябва да мислим за още много други неща свързани с играта и преди всичко с масовия спорт. Както примерите в Европа го показват, не само в Топ 5 първенствата, ами всички, където лигата е факторът, позитивни са резултатите както финансова, а оттам нататък трябва да се гони и спортният успех”, добави той.

“Програмата, която е направена, е съвместно с европейските и световни лиги. И двете организации са дали своята готовност да дойдат да помогнат. Клубовете искат това да се случи. Те тепърва ще се запознаят”.

“Моята презентация нямаше точка, която да говори за формата на първенствата, а повече се акцентира върху структурата на лигата. Ние като федерация единствено искаме да се спазват правилата на. Форматът ще остане в ръцете на клубовете. Лигата е на клубовете - те ще решат как ще бъдат разпределени парите”, каза Гьонов.

Желанието на БФC от сезон 2026-27 да бъдат дадени тези права. Оттук-нататък клубовете трябва да направят тази организация с нас, лигата, външни експерти. Ако наистина има тяхна желание, ще се случи".

“Още с идването ми това бе една от първата ми поставени цели. Сега, новият президент смени оперативното ръководство. Има много предложения, изходени от добри практики в Европа. Най-важното е да направим рамката - кой, какви решения. Задължително ще го има (напрежението между клубовете). Важно е всички да погледнат в една посока. Една бъдеща лига ще бъде управлявана по-лесно", завърши Гьонов.