0

Ц СКА победи Славия с 3:1 и си гарантира второто място в класирането на Първа лига. Воденият от Алън Пардю отбор реши мача с 3 гола до 36-ата мин. „Червените“ от Борисовата градина имат 56 точки, със 7 пред Левски и Ботев Пловдив, които делят 3-4 място.

Поражението остави Славия на 6-о място и тимът със сигурност ще завърши на тази позиция.

Националът Георги Йомов, един от двамата българи в стартовия състав (заедно с Турицов) реализира два гола срещу бившия си отбор навръх имения си ден, а Жорди Кайседо се разписа за 3:0 до почивката, като и за трите попадения асистира Греъм Кери.

Двубоят започна отлично за "червените", които поведоха още във 2-а минута. Кери центрира от ляво и Йомов засече топката в мрежата.

В 20-а минута именикът Йомов реализира втория си гол след центриране на Кери от ляво.

Жорди Кайседо отблизо забоде 3:0 в 36-ата мин., отново след центриране на Кери.

На почивката треньорското ръководство на "белите" направи 3 смени и Славия изглеждаше съвсем друг отбор през втората част.

Славия върна един гол в 48-а минута след неадекватна проява в защита на Томас Лам. Една контра завърши с центриране към току-що влезлия в игра Радослав Кирилов, който при първия опит не успя да уцели добре топката, при което Лам загуби ориентация, обърна се с гръб и остави Кирилов да направи втори опит, при който успя да прати кълбото в мрежата на Бусато.

В 57-а минута "белите" бяха близо до втори гол след нова контраатака, но този път Бусато спаси удара на Мартин Петков от дъгата на наказателното поле.

Пет минути по-късно поредна акция на Славия завърши с шут на Радослав Кирилов, който рикошира в Томас Лам и излезе в корнер.

Жорди Кайседо изпусна най-добрата възможност за ЦСКА през  второто полувреме, като засече с глава центриране на Йомов, но вратарят на Славия Светослав Вуцов парира удара.

Треньорът на ЦСКА-София Алън Пардю вярва, че победата над Славия ще даде увереност на играчите му за финала за Купата на България срещу Левски другата неделя. "Много важна победа за нас преди мача с Левски. Отборът показа стила, който искам да виждам. На полувремето поведохме с 3:0, на почивката те направиха промени и трябваше да реагираме, защитавахме се добре и се справихме добре в двете фази. Трябваше да дадем увереност на нашите фенове преди мача с Левски и ние го направихме.

Много по-спокойни ще бъдем във финала, защото вече си гарантирахме второто място. Предстои много важен финал, надявам се футболистите и феновете да се насладят на мача и по-добрият да спечели.

Маурисио Гарсес се разболя вчера, не се чувства добре и затова пропусна мача. Надявам се от вторник да тренира с отбора, защото е важен играч за нас. Турицов получи схващане, не исках да рискувам, но мисля, че не е нещо сериозно", коментира Пардю.

Помощник треньорът на Славия Мартин Кушев, който води отбора срещу ЦСКА в отсъствието на наказания Златомир Загорчич, заяви, че "белите" тотално са надиграли съперника през второто полувреме. "Изключително слабо представяне през първото полувреме на нашия отбор, нямаше ги нещата, за които говорихме преди мача, нямаше агресия, нямаше футболни моменти. През второто полувреме тотално надиграхме ЦСКА, върнахме един гол и при малко повече късмет можехме да изравним резултата. 
 
В оставащите мачове нашата цел е да видим младите момчетата, които да получат шанс, и да играем за нашата чест, да покажем, че неслучайно сме в първата шестица. На това се дължат промените в състава", заяви Мартин Кушев.

29-ти кръг на Първа лига, първа шестица:

ЦСКА - Славия  3:1 (3:0)
ст. „Българска армия“

ЦСКА: Густаво Бусато, Иван Турицов (86-Асен Дончев), Томас Лам, Мено Кох, Брадли Мазику, Карло Мухар, Жеферсон Телес, Греъм Кери (90-Яник-Сони Вилдсхут), Георги Йомов, Йоан Баи(65-Тибо Вион), Жорди Кайседо (90-Калоян Кръстев)

Славия: Светослав Вуцов, Ертан Томбак, Емил Виячки, Венцислав Керчев, Людовик Соарес, Мартин Атанасов (46-Георги Вълчев), Ерол Дост (70-Иван Минчев), Йон Бакеро, Тони Тасев (46-Радослав Кирилов), Мартин Сораков(46-Кристиян Добрев), Мартин Петков (83-Дарко Тасевски)

голмайстори: 1:0 Георги Йомов 2, 2:0 Георги Йомов 20, 3:0 Жорди Кайседо 36, 3:1 Радослав Кирилов 48

главен съдия: Иво Андреев

жълти картони: Йоан Баи; Георги Вълчев