0

Б отев Пловдив победи Локомотив София с 2:0 и завърши на трето място в редовния сезон на Първа лига. Емануел Току и Джеймс Ето'о вкараха по един гол в двете полувремена, които бяха достатъчни за успеха на "канарчетата". Само трима българи излязоха в стартовия състав на домакините - Аргилашки, Генев и Неделев.

Началото бе перфектно за пловдивчани, които поведоха още в 5-а минута с гол на Емануел Току. Ганаецът получи пас от Мохамед Брахими, залъга майсторски Мики Орачев и с прецизен удар даде аванс на своя отбор.

Ранното попадение успокои домакините и те се дръпнаха в своята половина и Локомотив бе по-активният отбор. 

В 54-а минута отлична атака на "железничарите" завърши с акробатичен удар на Симеон Славчев, но вратарят на домакините спаси.

Ботев стигна до второ попадение в 75-а минута. Грешка в защитата на Локомотив позволи на Джеймс Ето'о да пробие в наказателното поле и да прати топката в мрежата.

С победата Ботев измести Черно море от третото място след загубата на варненци снощи от Левски. Локомотив София остава 12-и и ще се бори за оставане в елита в мачовете от плейофите.

Старши треньорът на Ботев Пловдив Азрудин Валентич изрази задоволството си от третото място на тима зад Лудогорец и ЦСКА-София в редовния сезон на футболната Първа лига. 

„Двубоят беше много труден и от психологическа гледна точка - наистина беше доста трудно. Сега трябва да се приготвим за следващия сблъсък. Последните седем мача преди плейофите бяха като финали. Не бяхме в безопасност за третата позиция, днес имахме шанс. Мисля, че се справяме добре. Играем търпеливо и това ми хареса“, коментира Валентич.

„Вкарахме попадение в началото, което ни даде увереност и сили. Мисля, че днес играхме изключително добре в защита при този терен и тези условия. Ние бяхме по-добрият отбор и затова спечелихме.

След 1:0 имахме шансове да увеличим на 2:0. След година и няколко месеца сме в топ 6 и сме на третото място. Трябва да се порадваме на този момент“, каза още старши треньорът на Ботев Пловдив.

„Всичко, което правим, го правим след много анализи. Всичко опира до това. Играчите знаят, че имаме тази гъвкавост да променяме концепцията в зависимост от съперника“, добави той и определи сезона за пловдивчани до момента като добър.

„До момента правим добър сезон. Вторият най-добър отбор сме по отношение на домакинствата. Това, което трябва да се промени, за да бъдем наистина топ отбор, е нашето представяне като гости. 

Целта ни първо беше да сме в топ 6, а сега сме в топ 3. Ще се борим изключително много, ще играем срещу добри отбори, но сега имаме много по-голяма увереност“, заяви Азрудин Валентич.

Треньорът на Локомотив София Иван Колев бе недоволен от грешките на неговите играчи, довели до попаденията на домакините. "Допуснахме ранен гол след изключително груба наша грешка. Направихме подарък на съперника, но хубаво беше, че момчетата успяха да се съвземат и изиграхме нелошо първо полувреме. Проблемът дойде от многобройните непредизвикани грешки. И вторият гол падна след наша грешка.

Ботев е отличен отбор с добри индивидуалисти, поздравявам ги с победата. Имахме проблеми по фланговете, Виржил не можеше да играе повече от 20 минути. 

Всички мачове ще бъдат трудни в битката за оставане и трябва да се подготвим много сериозно", каза Иван Колев.

Първа лига, 26-ти кръг: 
Ботев Пловдив - Локомотив София - 2:0 (1:0)

Спортен комплекс „Коматево“

Ботев Пловдив: Георги Аргилашки, Роберто Пунчец, Самюел Супрайен, Виктор Генев, Джеймс Ето'о, Реда Рабей (88-Димитър Тонев), Дилан Мертенс, Емануел Току, Па Конате (84-Николай Минков), Тодор Неделев (88-Точукво Нади), Мохамед Брахими (78-Джак Лейн);

Локомотив София: Дамян Дамянов, Селсо Рапосо (46-Матеус Дуарте), Йоргос Кацикас, Пламен Крачунов, Мики Орачев, Красимир Милошев, Владимир Семерджиев (46-Димитър Митков), Божидар Кацаров, Октавио (81-Валентин Николов), Симеон Славчев, Илия Димитров (67-Виржил Пинсон)

голмайстори: 1:0 Емануел Току 5, 2:0 Джеймс Ето'о 75

Главен съдия Ивайло Ненков

жълти картони: Самюел Супрайен, Емануел Току (Ботев); Пламен Крачунов, Йоргон Кацикас, Красимир Милошев (Локо София)​