0

Ф иналът за Купата на България на 15 май ще бъде деветият, в който трофея ще си оспорват български и чуждестранен треньор. Като цяло до момента нашите специалисти по-често губят битките с колегите си, дошли отвън. Пет от финалите до момента са завършили с победи на чужденеца, а само три в полза на българина. Това би трябвало да е добра новина за ЦСКА, който от три седмици повери съдбините си на англичанина Алън Пардю. За Левски обаче също има една много благоприятна тенденция. И тя е, че Станимир Стоилов е единственият българин, който е триумфирал срещу наставник от друга държава на финал.

Правил го е два пъти с Левски и веднъж с Литекс. Със „сините“ той се наложи над ЦСКА и Литекс съответно през 2005 и 2007 година. В първата спомената година „червените“ бяха водени от сърбина Миодраг Йешич и загубиха с 1:2. Във втория - Левски се наложи над Литекс с 1:0 след продължения в Стара Загора, като наставник на „оранжевите“ беше Люпко Петрович. След още две години – през 2009-а, Мъри вече бе поел Литекс като на финала, който се игра на стадион „Георги Аспарухов“, победи леко Пирин Бл с 3:0, а треньор на „орлетата“ бе косовският специалист Наджи Шенсой.

Левски гледа десетки, взима поне 5-има за новия сезон, чака се изходът от преговорите с Ломел за Кръстев

Първият чужденец, триумфирал в надпреварата срещу българин, е унгарецът Режьо Шомлай. Това става с Левски през 1949 година, когато "сините" побеждават след три драматични финала ЦСКА на Крум Милев - 1:1 след продължения, 2:2 и 2:1, отново след продължения.

През 1970-а е вторият триумф на чужденец над българин. Тогава Левски взима Купата след 2:1 срещу ЦСКА. При този финал треньорския сблъсък печели чехът Рудолф Витлачил, а победеният български опонент е Манол Манолов - Симолията.

Цялата разработка четете в днешния брой на "Мач Телеграф"