0

С амо допреди месец ЦСКА бе отборът, който много по-добре от всеки друг използваше оръжието „статични положения“. След идването на Ивайло Петев Лудогорец вече е отборът, който най-успешно се възползва от корнерите и фауловете, пише в днешния си брой вестник "Мач Телеграф".

За 22 двубоя от началото на сезона разградчани, начело с Анте Шимунджа, отбелязаха четири гола от статични положения, а само за пет двубоя при Петев имат пет нови. Така този тип попадения на Лудогорец стават девет, докато ЦСКА снижи темпото и в последните седем срещи реализира само едно попадение от статично положение – чрез Мено Кох след корнер, изпълнен от Тибо Вион срещу Славия. 

И за разлика от „орлите“, при които има баланс между попаденията от фаул и корнер, то при ЦСКА целият приток от такива голове идва само от един поток – ъгловите удари. 

Контролният пакет при асистенциите от корнер се дължи от Тибо Вион, а по две имат Тобиас Хайнц и Станислав Шопов. По-вариативно е положението при реализаторите, където по две попадения имат Гарсес и Кох, а с по едно са Морено, Юга, Линдсет и Назон. Трябва да се отбележи, че при завършващите атаката има както нападатели, така и халфове, а също и защитници като Кох. Очевидно обаче треньорите на съперниците на „червените“ се приспособиха към това оръжие и редуцираха до минимум този тип голове на „армейците“. 

В същото време при „орлите“ беше престъпление да не се използва физиката и умението за пласиране на Игор Тиаго за голове след изпълнение на статични положения. Треньорът на Лудогорец Ивайло Петев събра 1 и 1, тоест притежанието на реализатор от този тип като Тиаго и присъствието на най-добрия изпълнител на статични положения – Кирил Десподов, и резултатът е ясен – голове и още голове. Освен, че Десподов е изпълнител номер 1 на статични положения, при разградчани е и номер 2 в това отношение – Тодор Неделев, но контузиите му пречат засега да го покаже. При Петев Тиаго има вече четири гола след изпълнение на корнер, а със сигурност бройката му значително ще нарасне до края на сезона. 

Десподов пък е играчът, който най-често е участвал в голове от статични положения. Той реализира директно от фаул на два пъти срещу Черно море, като и в двата мача крайният резултат бе 3:2. Освен това Десподов асистира и за четири попадения от корнер. Ако не бе налице това оръжие, то Лудогорец вероятно щеше да е отпаднал от битката за титлата още в дебюта на Петев. Десподов обаче реализира в последните секунди на мача срещу „моряците“ от фаул, а в последния кръг статично положение осигури и трудния успех с 1:0 над Локо София.

Статистика на головете от статични положения за двата отбора търсете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф".