0

В еликият български футболист Христо Стоичков, кметът  на Пазарджик Тодор Попов и зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова официално откриха “Градината на света” на церемония в града. Заедно с тях бяха олимпийските шампионки по плуване - Таня Богомилова, и по карате -  Ивет Горанова и Йована Прекович.

Идеята за градина с дървесни и растителни видове от цял свят е на ръководството на Община Пазарджик и се реализира с подкрепата на посланици, консули и други дипломати в България. „Градината на света” има за цел да отправи ясно послание, надскачайки различията между отделните страни и подавайки ръка в търсене на допирни точки между всяка една култура, общност и език. И не на последно място – в тези трудни времена красотата на градината ще осигури кът за хармония, смирение и наслада на всеки неин гост, ще вдъхновява, образова и предлага несравнимо пътешествие без граници! В края на 2022 година проектът получи благословията на папа Франциск, след като кметът на Община Пазарджик Тодор Попов го запозна с инициативата и му подари златен житен клас – символ на Градината на света. 

Стотици жители и гости на града присъстваха на събитието. По повод откриването Негово преосвещенство знеполски епископ Арсений отслужи молебен за здраве, благополучие и мир, а  изпълнение на великолепните момчета и момичета от Представителен танцов състав “Чудесия” с хореографи Таня и Димитър Димитрови посрещна присъстващите.

Великият Карл Люис ще открие своя специален кът в “Градината на света” по-късно днес отново в компанията на кмета Тодор Попов и Христо Стоичков, както и много гости на Пазарджик. 9-кратният олимпийски шампион имаше технически проблем с един от трите си полета на път към България, което го забави с няколко часа.

“Горди сме днес, защото една от нашите мечти вече е факт. Това изключително красиво място, което всички заслужаваме. Идеята, която искахме да представим, е, че в тези дни на предизвикателства, можем да бъдем обединени около една красива идея и всички да бъдем на едно място. Благодаря на всики държави, както десетки и стотици хора, които ни подкрепиха в този проект, защото зад него стои огромен труд. Това не е всичко – това място ще продължи да се разраства. И така тя ще стане най-голямата и красива градина в Европа”, каза кметът на Община Пазарджик Тодор Попов.

“Радост и чест да бъда тук сред вас. Убедена съм, че с всяка следваща година това място ще събира всички нас, всички жители и гости на Пазарджик. За мен е чест да открия Младежкото пространство в тази градина”, допълни зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова.

“За мен днес е много специален ден, тъй като преди една година заедно с г-н Попов погледнахме часовниците си и си казахме – след една година тази градина ще бъде факт. Благодаря затова, което правите и продължавате да правите за този град. За мен е чест да видя това, което са постигнали архитектите и проектантите на това място. Искам да се радвате и никога да не забравяте, че когато минете по тези алеи, това е творение на българи. Винаги съм се гордял, че съм българин и никога не съм го забравял”, обърна се към присъстващите носителят на Златната топка за 1994 година Христо Стоичков.

Последва официално рязане на лентата на специалния кът на Христо Стоичков, който е под формата на №8 и е засаден с избрани от него растителни видове. Камата заедно с кмета на Община Пазарджик Тодор Попов и  Росица Кирова участваха в откриването на градината на всички държави, подкрепили проекта до момента – Вакитана, Гърция, Кипър, Италия, Мароко, Сърбия, Грузия, Беларус, Молдова, Палестина, Ирак, Малтийски орден.

Друг от героите от американското лято през 1994 година – Ивайло Йорданов, преряза лентата на градината на бившия португалски национал Бето Пимпарел, тъй като двамата са свързани със Спортинг (Лисабон), чиято легенда е българинът. Събитието приключи с традиционните снимки и автографи от страна на Христо Стоичков, който по-късно днес отново ще се завърне в “Градината на света” и заедно с Карл Люис и кметът на Пазарджик Тодор Попов ще открият градината на 9-кратния олимпийски шампион. Освен това Стоичков и Карл Люис ще запалят Вечния пламък на мира.