0

Д ве невръстни африкански „канарчета“ кацнаха в Ботев Пловдив по волята на руския собственик на клуба Роман Зингаревич. Двамата нови идват от сателитен тим на руснака – нападател и атакуващ халф, съобщи БТА. Дори националната информационна агенция не разбра имената им, тайната запази и официалният клубен сайт, който спомена само постовете им.

По преценката на новия португалски треньор на Ботев Бруно Балтазар те може да останат в Пловдив или да бъдат командировани във втородивизионния Крумовград, очертаващ се като сателит на „жълто-черните“.

Тайнствеността в притежавания от руснак пловдивски клуб скри дори името на футболист, който отбеляза гол в контролен мач на втория тим на Ботев, победил с 2:0 дубъла на Левски. Ето как бе съобщено за изпълнението на загадъчния играч в сайта на Ботев от мача: "Още в 6-ата минута играч, каращ проби при "жълто-черните", излезе очи в очи с вратаря на "сините" и прати топката в мрежата за 1:0....Малко преди края на двубоя Пламен Цончев получи извеждащ пас и останал сам срещу стража се разписа за 2:0".

Освен импорт на играчи, Ботев в същия ден осъществи и експорт – Реда Рабей и Мохамед Брахими бяха засилени под наем до края на сезона в руския клуб Факел (Воронеж), който се бори за оцеляването си в местната Висша лига.

Източник от клуба пък съобщи, че преди назначаването на Бруно Балтазар за старши треньор на клуба, на Коматево са водили преговори за поста с българин и с румънец.

Първият обсъждан е бил бившият национал и халф на германския Дуисбург и Нефтохимик (Бургас) Илия Груев, който натрупа опит и престиж като треньор в Германия. Последната му работа беше като асистент в Арминия (Билефелд) в Бундеслигата. 

Софиянецът обаче е отклонил офертата, тъй като има други намерения, а именно да продължи развитието си в Германия.

Другото обсъждано име е на Ерик Линкар. Румънецът е особено популярен при северните ни съседи, той е с репутация на спец,  който може да вади отборите от наглед трудни ситуации и да ги стабилизира в подножието на върха. 

Последната му месторабота беше в Университатя (Клуж), когото върна в елита на Румъния след 7 години.