0

Н а 15 юни деца и младежи от област Пловдив ще получат шанс да се реализират във водещи футболни клубове от страната и чужбина, съобщиха организаторите от „БГ футболни проби“.  На стадион „Пловдив“ в район Западен на областния град ще се проведат футболни тренировки, по време на които децата ще бъдат наблюдавани от т.нар. скаути (представители на футболен клуб, отговарящи за привличане на таланти).  Младежи на възраст между 8 и 24 години могат да се запишат за него до 13 юни на посочения в сайта телефон или да пишат на Фейсбук страницата на „БГ футболни проби“.

„Създадохме „БГ футболни проби“ преди повече от 2 г., за да дадем шанс на талантливи деца, най-вече от малките населени места, да бъдат забелязани от големите футболни клубове и да развият потенциала си, като бъдат привлечени в тях. Досега над 215 родни футболисти на възраст между 8 и 24 години преминаха през нашите проби и намериха своята реализация в отбори от страната и чужбина. Този формат е наложен в страните с развит футбол и традиции, но е нов за България“, сподели пред „Телеграф“ Ивайло Крушарски, когото зрителите на NOVA гледаха в предаването „Един за друг“ заедно с половинката му Ивана. Неговата история е достатъчно вдъхновяваща за всички, търсещи професионална реализация във футбола. Бившият вратар на ЦСКА знае колко е труден пътят до големите отбори и колко трудно могат да те забележат, независимо колко талантлив си, защото както гласи клишето - „Трябва да си на точното място, в точното време“. В негова мисия се е превърнали организираните в Пловдив футболни проби, където всеки може да покаже уменията си на терена.

„През 2018 година участвах в подобна програма в Англия и бях харесан от Уест Хем, което ме изведе по пътя към големия футбол. Знаех, че искам да създам същата възможност за младите български футболисти, затова реших да взема нещата в свои ръце и да пренеса концепцията за футболни проби в България. Така че през 2022 г. започнах да организирам футболни проби с 10-15 присъстващи скаути“, разказва Иво и допълва, че по този начин в България се поставя началото на нова страница в българския футбол, в която всеки има равен шанс за развитие на кариерата си. „Нашите проби осигуряват сцена за всички играчи, независимо откъде идват. С нас те могат да покажат своите качества и да бъдат забелязани от скаути и мениджъри“, казва още той.

Засега „БГ футболни проби“ е единствената организация, даваща шанс на младите футболни таланти. Очаква се в събитието да вземат участие скаути от българските грандове ЦСКА, Левски, Лудогорец и други.

ЕКАТЕРИНА ТОМОВА

БОГОМИЛ РУСЕВ