0

Л евски трябва задължително да вземе опитен вратар през лятото. Това мнение става все по-масово, след като и Иван Андонов направи фатална грешка в дербито с ЦСКА. И с някак с лека ръка да бъдат зачеркнати Пламен Андреев и Иван Андонов. Бившият треньор на вратарите на „сините“ и юноша на клуба – Валентин Захариев, обаче е на друго мнение. Според него феновете трябва да застанат зад момчетата, а не да ги обвиняват за загубите от ЦСКА и Лудогорец, защото това може да ги съсипе. 

- Как ще коментирате цялостното представяне на Иван Андонов в мача с ЦСКА?

- Иван го познавам от много малък. Даже, когато беше на 15 години, го взимах да тренира при мъжете. Знам качествата му и потенциала. Знам какво му е сега. При първото попадение беше пусната дълга топка зад гърба на защитниците на Левски. Андонов беше заел много добра, изчаквателна, позиция в наказателното поле. Топката беше в Кордоба, който я гърдира, а зад него бе Каранга. Иван очакваше или да му подадат, или Кордоба да изчисти в тъч. Хосе с жест подсказа на Андонов да излезе и да избие, но докато това се случи....Иван беше закъснял. Минаха секунда или две. Затова трябваше да я поеме топката. Но вече се бе появил и Фаетон, който го натисна и хитро го затвори. Пред Андонов нямаше друга опция освен да изрита топката...И тя се озова в Хайнц, който с безупречно изпълнение вкара гол. Колкото е вратарска грешката, толкова е и на Кордоба. Неписан закон е, че когато има единоборство между защитник и нападател, вратарят няма право да излиза и изчаква развръзката от тази битка. В този имаше още пет или шест такива ситуации, в които Андонов остана на вратата и спаси. Те са идентични с тази при гола. Нападателите на ЦСКА излизат на скорост и от границата на наказателното поле шутират.

При вторият гол „червен“ шутира от границата на наказателното поле. Хубав удар по земя и със сила. Топката тупна на ждроб пред ръцете на Иван и единственото правилно, което може да направи, бе да я изчисти настрани. Той това и стори, но топката попадна в Каранга, който вкара за 2:0. ЦСКА бяха много по-агресивни в този мач и затова спечелиха. Левски играят с висока защита точно, както искат феновете. Множество атаки, които водят до изтеглянето на бранителите напред. Така се се получава огромна дупка между вратарят и тях. При това положение стражът невинаги може да се намеси добре. Два или три пъти може да излезе и да я изчисти, но има и ситуации, в които е закъснял и няма как. Или трябва да си изкара червен картон, или да допусне гол. Независимо кой е вратар. Иван го оправдавам за този гол. Това, че му е първи мач не е лошо. Изпадал съм в такива ситуации. 

Цялото интервю четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"