0

Т ой на 30 години, висок е 179 сантиметра. Роден е в един от най-многолюдните градове в света, а днес се подвизава в един от най-старите в Европа – Велико Търново. Това е Хосекарлос ван Ранкин. Мексиканец с нидерландски паспорт, който  сбъдва мечтата си – да играе в елита на първенство от Стария континент, представя изненадващата находка на „болярите“ в. „Мач Телеграф“ в днешния си брой.

Вратите, които се отварят пред него не са много. Така през лятото се озовава в Етър, който търси нови попълнения, с които да подсили линиите си при завръщането в елита. 

И Ван Ранкин бързо хваща окото на всички. Няма как да е по-друг начин. Визитката му е впечатляваща. Има над 100 мача за един от най-големите отбори в родината си – УНАМ Пумас! 

Изявява се 44 пъти за друг колос – Чивас, а освен това е носил още екипите на Гуадалахара, Сантос Лагуна и Некакса. 

Опитът му в чужбина пък е свързан с престой в САЩ. Там е част от Портланд. А причината да се озове на север от границата е една – искал да опита нещо ново. „Време ми бе за такова предизвикателство“, казва той, защото в родината му вече му е тясно. 

В САЩ признава, че научава нещо ново. Това е дисциплината, която са принудени да спазват играчите. 

Иначе янките са учудени как играч, който се е подвизавал на световното клубно първенство и в Шампионската лига на Северна Америка е избрал толкова скромен отбор, какъвто е Портланд. 

Но да се върнем към Етър. Мексиканецът е пред договор с „виолетовите“, когато по време на 
една контрола се контузва. 

И мечтата му да играе в Европа помръква. Той обаче напуска с обещанието, че един ден отново ще се завърне на „Ивайло“, стига лечението му да мине успещно. Така по Нова година вместо дядо Коледа на вратата Етър чука той. И този път нещата се получават. А Ван Ранкин вече записа два мача с „виолетовата“ фланелка. 

Защо на ст. „Ивайло“ са силно впечатлени от него – четете в днешния „Мач Телеграф“ изключително интересен очерк за първия мексиканец в българския елит от семейство с много, и то световни знаменитости