0

Е два за шести път в историята едно от най-големите дербита в България – пловдивското, ще се проведе в първия кръг. До момента „канарчетата“ имат  превес в тези двубои. Те имат три победи, „черно-белите“ една, а веднъж се е стигнало до равенство.

Първият такъв случай датира от далечната 1967-а година. Любопитното е, че тогава Ботев е актуален шампион на България. Веднага след спечелването на титлата тимът е обединен със Спартак Пд и прекръстен на Тракия. Именно срещу градския съперник Локомотив, „канарчетата“ за първи път излизат с това име. В него печелят с 1:0 с автогол на Илия Бекяров. Две години по-късно „жълто-черните“ пак побеждават, този път с 3:1. Точни за победителите са тримата големи в атаката – таранът Добри Ненов, дясното крило Георги Попов-Тумби и най-голямата легенда на клуба - Динко Дерменджиев. За Локомотив се разписва Георги Луканов.

През 1972-а пък е изигран най-драматичният мач между двата отбора в първия кръг. В него Локо побеждава с 4:3, като и седемте гола падат през второто полувреме и още по-конкретно в рамките само на 28 минути – между 49-ата и 77-ата. С две попадения се отчита Георги Василев – Гочо, а по едно добавят Тодор Иванов и Михаил Георгиев. За „канарчетата“ два пъти бележи Йордан Кичеков, а веднъж Трайко Соколов.

Цялата разработка четете в днешния брой на Мач Телеграф

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX