0

В тора лига се завръща на футболния небосклон утре! Поривът на дублиращите отбори за сезон 2024/25 уголеми втория ешелон до цели 20 тима – рекордно висок брой за по-долната ни професионална дивизия във времената след демократичните промени. Приемането на ЦСКА II и Ботев Пд II на практика се превърна във втората „дубъл“ вълна след включването на Лудогорец II и Литекс II през лятото на 2015 г.

Вторият състав на „армейците“ почти заслужи по спортно-технически път „повишението“ си от Югозападната Трета лига, където завърши втори след безупречния доминатор Миньор, а младата вълна на „канарчетата“ финишира седми на Югоизток. Участието на дублите обаче остава спорно, тъй като тези състави могат пряко да влияят върху класирането на останалите тимове, варирайки с участието на футболисти от първия отбор и преливайки по спешност „класа“ в редиците си. Ползата е ясна – съзряването и трупането на опит при „батковците“ за талантите в академиите на Лудогорец, ЦСКА, Ботев Пд и ЦСКА 1948.

Най-добрата новина за Втора лига безспорно е запазването на цялостта й като дивизия. Идеята за разделянето на групата на две - Северна и Южна, в крайна сметка бе отхвърлена преди месец-два на срещата на клубовете в Бояна. Сякаш за да  запази романтиката и носталгията по класическия формат на шампионата, в който всеки играе срещу всеки по два пъти на разменено гостуване.

Другата сериозна промяна, освен увеличението до 20 отбора, е броят на местата за промоция в елита. Рокадите в регламента на Първа лига, целящи повишаване на интригата, рефлектираха директно и върху втория ешелон. Наред с двата директно влизащи тима, бараж за изкачаване вече ще играят още два състава вместо само бронзовият медалист. Така на теория цели 4 отбора ще могат да се озоват в елита през лятото на 2025-а.

Целия материал четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"