0

Д ейвид Бекъм кацна още днес с частен самолет в Швеция, за да присъства на погребението на бившия английски селекционер Свен-Горан Ериксон. То ще бъде в петък в родния му град Торсби.

Свен почина от рак на панкреаса на 76-тодишна възраст. Той беше мениджър на Англия във всички 59 мача на Бекс като капитан, с изключение само на два. Именно заради това 49-годишният Бекъм няма как да пропусне да изпрати наставника си в последния му земен път.

Прощаването със Свен е организирано от последната му партньорка - панамската красавица Янисет Алсидес, и децата му от първия брак - 45-годишния Йохан и 37-годишната Лина, пише "Сън".

На него ще присъства и бившата му половинка 63-годишната Нанси Дел'олио, с която напоследък поддържаха добри отношения.

Очаква се стотици хора да се стекат на погребението в живописната църква „Фриксенде“ в град Торсби, което ще бъде последвано от погребална процесия в стил Ню Орлиънс.

Градският духов оркестър ще поведе ковчега му на 700-метров парад до музея на имението Колсберг, където ще бъдат произнесени речи и надгробни слова.

Ръководителите на оркестъра ще включат в 14-минутния марш от любимите джаз песни на Свен, за да изпълнят неговата мантра: „Празнувай живота“.

Погребението ще бъде най-голямото, организирано някога в родния град на Свен - Торсби, с население 4000 души, като в 600-местната червена тухлена църква ще бъдат запазени 200 места за близки роднини и приятели.

Отвън ще бъде поставен голям телевизионен екран за стотици други опечалени, които се очакват навън.

Ериксон беше мениджър на английския национален отбор в периода 2001-2006.

Последно той работи в шведския Карлстад, където беше спортен директор. Като старши треньор специалистът бе начало на италианските Рома, Фиорентина, Сампдория и Лацио, португалския Бенфика и английските Манчестър Сити, Лестър. Водил е също националните отбори на Мексико, Кот д'Ивоар и Филипините.