0

С истемата за трансфери във футбола ще бъде в светлината на прожекторите и дори може да бъде на ръба на колапс в петък, когато Съдът на Европейския съюз обяви решението си по делото на бившия френски национал Ласана Диара срещу ФИФА, пише агенция Ройтерс.

Машината за покупко-продажба на играчи, която генерира стотици милиарди долари от сделки и съществува в сегашния си вид от 2001-ва, се контролира от световната централа.

Диара обаче оспори правилата, когато заяви в белгийски съд през 2017-а, че трансферната политика на ФИФА му е попречила да премине в нов клуб, след като договорът му с руския Локомотив Москва беше прекратен.

Правилникът гласи, че ако играч наруши договорните си отношения и неговият контракт бъде прекратен от клуба, новият отбор е солидарен и трябва да плати обезщетение на стария. Фактически това точно се случи, когато белгийският Шарлероа се опита да подпише с Диара, след като договорът му беше прекратен от Локо Москва през 2014-а.

Впоследствие ФИФА отказа да издаде сертификат за международен трансфер. Това пък на практика попречи на Шарлероа да картотекира Диара в белгийската федерация. През април 2015-а Камарата за разрешаване на спорове на ФИФА нареди на французина да плати 10 милиона евро на Локомотив Москва. Тъй като бившият полузащитник на Челси, Арсенал и Реал Мадрид беше без клуб, той реши, че бъдещите му работодатели няма да бъдат солидарно отговорни да плащат компенсации и Диара се присъедини към Олимпик Марсилия.

Спортният арбитражен съд отхвърли жалбата на Диара срещу решението на ФИФА, но той съди ФИФА и Кралската белгийска футболна асоциация в белгийски съд за обезщетение и допълнителни 6 милиона евро лични загуби, тъй като много клубове се интересуваха от подписа му за сезон 2014/2015, но се отказаха заради правилото за солидарна отговорност.

Белгийският съд поиска насоки от Съда на Европейския съюз и решението на Европейския съд може да бъде пагубно за ФИФА, ако последва препоръката на адвокат Мачей Шпунар към съдиите, казвайки, че трябва да застанат на страната на играча.

Диара, който приключи кариерата си с Пари Сен Жермен през 2019-а, , е представляван от Жан-Луи Дюпон - същият адвокат, който пое делото на белгиеца Жан-Марк Босман, което през 1995-а доведе до промяна на основни правила в транферната политика. Тогава Европейският съд забранява на отборите да поставят трансферна цена на свои футболисти с изтекъл договор, в случаите, когато те имат желание да преминат от отбор от страна членка на ЕС в друг отбор от страна членка на ЕС (тази забрана, или по-скоро правото на играчите свободно да сменят отбора си след изтичане на договора, добива популярност като Правилото Босман).