0

У крайна ще се присъедини към иберийската кандидатура на Португалия и Испания за организиране на световното първенство през 2030 година, съобщава „The Times“.

Очаква се партньорството да бъде обявено официално в сряда след среща в централата на УЕФА в Нион, Швейцария. 

Според английското изданието президент на Украйна Володимир Зеленски вече се е договорил с Испания и Португалия за съвместната кандидатура.

Заинтересованите страни вярват, че войната с Русия ще е приключила навреме, за да се възстанови страната и да бъде сред домакините на най-големия футболен форум.

Тазгодишното световно е в Катар, а следващото – през 2026, е в САЩ, Мексико и Канада, така че УЕФА смята, че Европа ще бъде фаворит за приемане на първенството.

Според "Таймс" подобна тройна кандидатура ще бъде изявен фаворит за посрещане на Мондиала и жест на подкрепа на света към Украйна.

Припомняме, че страната за последно прие голям футболен форум през 2012 година, когато съвместно с Полша организира европейското първенство по футбол.

Интересна подробност около кандидатурата е, че последната европейска страна, която бе домакин на световно първенство в Европа, бе Русия през 2018 година. 

Освен съвместната кандидатура на Украйна, Португалия и Испания, заедно за домакинство на Мондиала през 2030 кандидатстват Саудитска Арабия, Египет и Гърция. По едно време имаше приказки и България да се включи в съвместна балканска кандидатура, но нещата се размиха.