0

С амо буквата на закона спасява предприемането на моментални административни мерки спрямо Футболен клуб Барселона, съобщи в. „Ел Мундо“ на фона на избухналия скандал с плащания на каталунците към бившия №2 при футболните рефери Енрикес Негрейра. 

Фактът, че в момента разследването на казуса за преведени между 1,4 и 1,6 млн. евро се извършва в наказателното производство, блокира всякаква административна процедура на футболните власти.

Заплахата

А какви последствия грозят Барса заради скандала с плащанията към компанията на Енрикес Негрейра? Изваждане в по-долна категория, според Кралския указ за спортната дисциплина (1591/1992), публикуван на 19 февруари 1993 г., може да е едно от тях. 

Разбира се, че този вариант се предполага при много сериозни нарушения, включени в неговия член 14, освен това клубът може да бъде временно или окончателно изключен от професионалната надпревара.

Междувременно от наказателна гледна точка настъпилите събития биха могли да се впишат като „деяния, чиято цел е умишлено и измамно да се определи или промени резултатът от спортно събитие или състезание със специално икономическо или спортно значение“ и чийто активен субект са както „мениджъри, администратори, служители или сътрудници на спортен субект“, така и „спортисти, рефери или съдии“. 

В този случай наказанието може да включва присъди затвор, които първоначално ще варират от шест месеца до четири години, въпреки че могат да бъдат увеличени до шест години, ако се считат за особено тежки. 

Свидетелите

Според „Ел Паис“ двама свидетели обясниха пред прокуратурата, че фирмата на бившия вицепрезидент на реферите Хосе Мария Енрикес Негрейра е предоставяла в офисите на клуба плик с пълен анализ на поведението на съдиите, ръководещи мачове на първия отбор и Барса Б. Това ставало всеки път, когато Барселона имала мач от Ла Лига или за Купата на краля.

Пликът съдържал писмен доклад и DVD видео, анализиращо профила и поведението на терена на рефера, който трябваше да ръководи въпросния двубой. Материалът се предава на треньорския щаб да прецени дали тази информация може да му бъде полезна в конкретния мач срещу конкретния съперник.

От една страна е налице писмен доклад, в който се анализира поведението на съдията на игралното поле като още една променлива, която трябва да се вземе предвид. Докладите бяха от техническо естество: как реферът реагира на определени ситуации на натиск или дали е допуснал или не определен физически контакт, преди да покаже първия картон. 

DVD-то съдържа редактирани изображения на същия този рефер, в които се оценява представянето му и решенията, които взема преди конкретни мачове в Испания – в Ла Лига или Купата на краля, но не и за чуждестранни рефери за евротурнирите.

Операцията, която се повтаря всяка седмица преди мачовете на първия и на втория тим на Барса, бе описана подробно от двама свидетели от клуба при изявлението им в прокуратурата на Барселона, обясниха съдебни източници на EL PAÍS.

Плащанията

Проверка на данъчната агенция установи, че компанията Dasnil, собственост на Енрикес Негрейра, е получила плащания от ФК Барселона за общо 1,4 милиона евро от клуба между 2016 и 2018 г. 

Бившият рефер обяснил на инспекторите, че не разполага с документация за това, тъй като „техническите съвети“, които е предоставил, са били устни и че клубът е поискал услугите му, за да си „гарантира, че няма да има отсъждания срещу него“ и че ще получи „неутрално“ отношение, както е описано подробно. 

Именно липсата на конкретизация за ефективното предоставяне на тези услуги усъмни хазната, която отнесе случая на вниманието на прокуратурата.

Плащанията, които сега се анализират от прокуратурата, са от етапа на президента на Барса Хосеп Мария Бартомеу. Но всички консултирани източници, както спортни, така и правни, са съгласни, че услугите са били договорени за две десетилетия: под президентството на Жоан Гаспарт, Жоан Лапорта и Сандро Росел, клубът е имал съвет от фирмата „Даснил“, контролирана от Енрикес Негрейра, който по същото време е №2 в Съдийския технически комитет (CTA), ръководният орган на съдиите на Испанската футболна федерация.