0

„Това ще бъде един от най-великите ходове в историята на американския спорт“. С тези думи Дейвид Бекъм описа трансфера на Лео Меси в Интер Маями. И докато по-трезвите гласове се стараят да намалят размера на свръхочакванията, собственикът на клуба от Флорида допълнително ги засилва.

„В началото на кариерата си като ръководител никога не съм очаквал, че ще изпитам същите емоции, както като футболист, но когато ми се обадиха, за да ми кажат, че Лео е приел офертата ни, чувството бе все едно излизам на „Уембли“ или „Олд Трафорд“.
В действителност към днешна дата е трудно да се дават генерални оценки какъв ще бъде дългосрочният ефект „Меси“ за Интер и Мейджър лигата като цяло, но началото изглежда обещаващо. Лео вкара победен гол в добавеното време при дебюта си, а четири дни по-късно във втория си мач се отчете с две попадения и две асистенции за успеха с 4:0.

Според Бекъм историята с трансфера Лео е започнала при един разговор на чаша вино след вечеря с партньорите му в клуба Хорхе и Хосе Мас. „Казах им - Би било много добре за нашите фенове и нашия пазар, ако може да доведем Лео тук. За тази част на света няма по-подходящ човек от него. По принцип всеки собственик на клуб, иска да ангажира най-добрите играчи. Дали се получава на всеки? Естествено, че не. През септември 2019 г. (малко след като Интер изигра първия си официален мач в историята си) пътувахме тайно до Барселона за да срещнем с бащата на Меси, който е и негов агент. Казахме му – Бихме искали вашият син някога да играе в Маями, знаем, че няма как да стане в момента, но моля ви, имайте го впредвид за в бъдеще“.

Кариерата на самия Бекъм е подходяща отправна точка за подобно развитие. След като стига до славата с Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид, той подписва с ЛА Галакси през 2007 г. в сделка, която до голяма степен променя правилата на играта в МЛС. „Мисля, че в случая с Лео ни  помогна това, че той видя моя път. Когато пристигнах в Лос Анджелис бях на 32 години. Доста хора, включително и няколко души на много високо ниво, бяха шокирани, че отивам в лига, където има 13-14 отбора и само 6 чисто футболни стадиона. Други обаче ми казваха – ти ще промениш всичко това. Изобщо не твърдя, че всичко зависеше само от мен.

Всичко, което Бекъм каза четете в днешния брой на Мач Телеграф

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX