0

П рогресът при един от българските национали в последните месеци е повече от впечатляващ. Става дума за Димитър Митов, който на 27 години най-после намери своето място. А именно шотландския Абърдийн. Неговият отбор е единственият в Европа, който е спечелил всичките си официални мачове този сезон – 13 от 13. Митов е участвал в 12 от двубоите и със страхотните си изяви е причината в момента неговият отбор да дели върха в Шотландия с гранда Селтик и да продължава напред за Купата на Лигата. До момента родният страж е записал впечатляващите 6 сухи мрежи в 12 мача за Абърдийн, както и 2 сухи мрежи в 2 срещи за националния отбор - срещу Беларус и Северна Ирландия. Така елементарната сметка показва, че в 14 официални срещи той има 8 сухи мрежи. Допуснатите му голове са 7, или средно по 0,5 попадения на двубой. Наистина е много трудно да си спомним откога наш вратар не е постигал подобно отлично постижение, и то в първенство, по-високо котирано от българското.

Кариерата на Димитър Митов в никакъв случай не е песен. От Чавдар Етрополе той отива в Чарлтън през 2013 г., когато е на 16 години. Така и не записва официален мач за първия тим на „Дъ Адикс“, като е даден под наем на нискоразредния Канви Айлънд. През 2017 г. отива в Кеймбридж, където остава цели 6 години – до 2023 г. Именно от този тим е забелязан от Сейнт Джонстън и отива в Шотландия. След много силен сезон е привлечен в по-висококотирания Абърдийн, носител на КНК за 1983 г., предвождан от великия Сър Алекс Фъргюсън.

Определено отлично представяне и заслужени похвали за Димитър Митов, който стигна до титулярното място в националния отбор през задния вход, изчаквайки търпеливо първо Даниел Наумов и второ Иван Дюлгеров, да направят грешни трансфери, формата им да падне и да станат втори или дори трети избор за Илиан Илиев. Но пък той сграбчи своя шанс и беше блестящ срещу Беларус и Северна Ирландия.