0

П родължават празненствата в Аржентина за световната титла в Катар, извоювана през декември миналата година. Отборът на Лионел Скалони с капитан Лионел Меси в четвъртък направи нова фиеста с победа 2:0 над Панама в приятелски мач на „Монументал“ в Буенос Айрес, където 83 000 горещи инчас лудееха от кеф с любимците си.

Меси отново ги зарадва – той вкара своя гол №800 в кариерата си. Той дойде от пряк свободен удар, негов 62-ри такъв, с което надвишава 61 на Марадона. С екипа на националния Лео има вече 99 попадения, стотното вероятно ще дойде съвсем скоро за нова фиеста. Първият гол в мача вкара 21-годишният новобранец в националния Тиаго Алмада (от американския Атланта Юнайтед), който също няма да забрави двубоя с Панама заради своя дебют и попадение за "алби-селесте".

В тази вечер в началото на аржентинската есен, която беше по лятно гореща в Буенос Айрес, Меси се усмихна широко, щастлив от обичта на публиката.

„Благодаря ви за цялата любов, която получихме. Щяхме да направим всичко възможно за това. Винаги съм мечтал за този момент, да мога да празнувам с вас, да мога да дойда в моята страна, в Аржентина, да вдигнем Копа Америка, Финалисима (мач между шампионите на Европа и Южна Америка) и Световната купа“, каза нападателят на ПСЖ с микрофон в ръка, като галеше Световната купа, спечелена в Катар 2022.

Меси си припомни минали разочарования, като пораженията във финалите на Копа Америка през 2015 и 2016 г. и Световното първенство през 2014 г. в Бразилия.

"Ние празнуваме шампионите, но не искам да забравя всички съотборници, които минаха през това и които също бяха много близо. Те също заслужават уважението и признанието на всички. Нека се насладим сега, защото прекарахме много време, за да го спечелим отново. Знаем, че е много трудно. Надяваме се, че няма да отнеме твърде много години, за да го повторим. Нека се насладим на третата звезда."

Аржентина ще играе друга приятелска среща следващата седмица срещу Кюрасао, като билетите за мача, който ще се играе във вторник в Сантяго дел Естеро, най-старият град в страната, бяха разпродадени за броени минути.

Лионел Скалони, треньорът на Аржентина, беше толкова развълнуван, че лицето му беше обляно в сълзи: „Много е трудно да спечелиш Световно първенство, мисля, че трябва да му се насладим. Да виждаш хората като сега е безценно. Сега осъзнават какво са постигнали. Това е за вас и благодарение на вас."

В края на вечерта играчите пееха и танцуваха в центъра на терена със своите съпруги, партньорки и децата си, някои от които импровизираха малка игра, в която празнуваха головете, сякаш бяха на родителите им в Катар.