0

П олският футболист с ампутиран крак Марцин Олекси е номиниран за наградата "Ференц Пушкаш", която Международната футболна федерация (ФИФА) връчва ежегодно на автора на най-красивия гол за годината. Това съобщиха от пресслужбата на ФИФА.

Олекси отбеляза гол с ефектен удар от въздуха в мача между полските футболни отбори за хора с ампутирани крайници Варта Познан - Стал Жешув, игран на 6 ноември 2022 година. 

"Когато ударих топката, я проследих с поглед до самата мрежа на вратата. Винаги съм мечтал да отбележа красив гол и можехте да видите колко горд се почувствах, когато го направих. Бях толкова щастлив", каза Олекси, цитиран от пресслужбата на ФИФА.

Претендент за наградата е и френският полузащитник на Олимпик Марсилия Димитри Пайе, който се разписа с мощен удар извън наказателното поле в мача от Лигата на конференциите срещу гръцкия ПАОК. 

Третото предложение е попадението на бразилския нападател на лондонския Тотнъм Ричарлисон в мача на световното първенство в Катар за националния отбор с ножичен удар в двубоя от  групите срещу Сърбия.

Тримата финалисти за наградата бяха определени чрез гласуване на фенове и експерти, победителят ще бъде обявен на 27 февруари. 

Наградата Пушкаш е учредена от ФИФА през 2009 г. 

Миналата година я спечели аржентинският полузащитник Ерик Ламела, който по това време играеше за Тотнъм.

Източник: БТА