0

С мелият отбор на Клаксвикар (Фарьорските острови) приключи пътя си в Шампионската лига, но продължава в турнира Лига Европа, след като норвежкия Молде ги победи във втория мач на третия кръг с 2:0 след продължения. 

Така норвежците отиват в плейофа за попадане в групите на най-комерсиалния турнир с общ резултат 3:2.

Българският национал Мартин Минчев се появи като смяна в 94-ата минута за Спарта (Прага), но чехите завършиха 3:3 след продължения (1:1 в редовното време) и отстъпиха на датския ФК Копенхаген с 2:4 при дузпите. 

Мартин Минчев се включи силно, удари греда и направи асистенция за един от головете. Така Спарта и Минчев също като Клаксвикар ще играе в плейофа за място в Лига Европа.

Само на един кръг от групите отидоха Раков (Ченстохова, Полша), израелският Макаби (Хайфа) и Галатасарай в потока на първенците. АЕК (Атина) показа сериозен характер и победи с 2:1 Динамо (Загреб) като гост в първа среща. 

Реваншът е на 19-и този месец (събота), като УЕФА обърна мачовете заради инцидента с убит привърженик на жълто-черните преди седмица.

В потока на отборите, които идват от националните първенства, в плейофа се класираха Брага (Португалия), Глазгоу Рейнджърс (Шотландия), ПСВ Айндховен (Нидерландия). 

Най-голямата драма се разигра на “Стад Велодром” в Марсилия, където местният тим доминираше над Панатинайкос цял мач, но гърците с гол накрая пратиха мача в продължения и оттам на изпълнение на дузпи. 

При наказателните удари “детелините” от Атина не сбъркаха нито веднъж и отстраниха французите.

Футболистите на Молде започнаха агресивно срещу полуаматьорския отбор от Клаксвик, който до тук отстрани унгарския Ференцварош и шведския Хекен (Гьотеборг). Още в 7-ата минута попадение на Молде беше отменено заради засада, прегледана със системата за видеоповторения ВАР. Но 10 минути по-късно Кристиан Ериксен откри резултата. 

Победата за по-класния норвежки отбор дойде в 112-ата минута, когато десният защитник Мартин Линснес вкара за 2:0.

По този начин Молде се класира за плейофния кръг, където ще срещне Галатасарай. 

Турците нямаха проблеми и във втория мач с Олимпия (Любляна) и този път се наложиха само с 1:0 благодарение на попадението на Мауро Икарди в 24-ата минута.

Спарта (Прага) след 0:0 в Дания сега имаше необходимост от победа над ФК Копенхаген, но мачът тръгна зле за тях, тъй като още в 1-ата Карл Хенрик Ларсон вкара за гостите. 

Чак 10 минути преди края на редовното време сръбското крило Велко Бирманчевич изравни. В продълженията паднаха нови четири гола, но победителят трябваше да стане ясен след изпълнение на дузпи.

Само в рамките на 1 минута в последните мигове на първото продължение двата отбора си размениха по един гол. Най-напред Лачи вкара за Спарта от фаул, а Виктор Клаесон изравни. В 107-ата минута Виктор Олатунджи направи 3:2 за Спарта. 

Мартин Минчев проби и изстреля истински снаряд в горната греда, след това топката беше сервирана на Олатунджи, който направи 3:2. 

Нов гол на Клаесон обаче направи резултата 3:3. При наказателните удари за Спарта пропуснаха капитанът Ладислав Крейчи и Асгейр Сьоренсен.

Полският Раков (Ченстохова) постигна нова победа над Арис (Лимасол) – този път 1:0 като гост и се класира за следващия кръг с общото 3:1. Също втора победа записа и Макаби (Хайфа) – 3:1 над Слован (Братислава).

Шампионска лига, трети квалификационен кръг, реванши: 
Макаби Хайфа (Израел) - Слован Братислава (Словакия) - 3:1 (2:1)
Сервет (Швейцария) - Рейнджърс (Шотландия) - 1:1 (1:2)
Олимпик Марсилия (Франция) - Панатинайкос (Гърция) - 2:1 в редовното време и продълженията, 5:3 при дузпите (0:1)
Спарта Прага (Чехия) - ФК Копенхаген (Дания) - 3:3 след продължения, 1:1 в редовното време, 2:4 при дузпите (0:0)
Арис Лимасол (Кипър) - Раков Ченстохова (Полша) 0:1 (1:2)
Щурм Грац (Австрия) - ПСВ Айндховен (Нидерландия) - 1:3 (1:4)
Молде (Норвегия) - Клаксвик (Фарьорски острови) - 2:0 след продължения (1:2)
Бачка Топола (Сърбия) - Брага (Португалия) - 1:4 (0:3)
Галатасарай (Турция) - Олимпия Любляна (Словения) - 1:0 (3:0)
Динамо Загреб (Хърватия) - АЕК Атина (Гърция) 1:2 (реванш на 19-и август) 

Програма за плейофите:

Макаби (Хайфа, Израел) – Йънг Бойс (Швейцария)
Антверп (Белгия) – победител от АЕК/Динамо (Загреб)
Раков (Ченстохова, Полша) – ФК Копенхаген (Дания)
Молде (Норвегия) – Галатасарай (Турция)
Глазгоу Рейнджърс (Шотландия) – ПСВ Айндховен (Нидерландия)
Брага (Португалия) – Панатинайкос (Гърция)
Мачовете ще се играят на 22/23 август и на 29/30 август.

Източник: БТА