0

Г орчилката за феновете на Ливърпул този сезон няма край. Мечтите за титлата рухнаха някъде след мача с Уест Хем в края на април, Юрген Клоп си тръгна, а бъдещето на Мохамед Салах също е поставено под въпрос.

Футболистът от Египет дълго време беше талисманът на мениджъра. Неговото място в историята на Ливърпул вече е непоклатимо и никой не може да му го отнеме. Последният сезон не беше от най-добрите, премина и през контузия, получена в турнира за Купата на африканските нации. Въпреки това игра в 32 мача и вкара 18 гола във Висшата лига. Всъщност постиженията на Салах и формата му трудно могат да бъдат оценени, защото постиженията му остават в сянката на собственото му съвършенство.

Логика

Има всички основания да се твърди, че при пълноценна почивка и добра подготовка Салах ще се завърне по-силен на терена и ще направи още по-добър сезон. Всичко това е с уговорката, че контузията в ахилеса, която получи през януари, е отшумяла.

До този момент Салах на практика беше неуязвим на терена. От идването си от Рома той успя да се опази от тежки травми. До известна степен това се дължи на неговата физика и на уникалния му тренировъчен режим, който му позволява да играе пълноценно по 50 мача на сезон. Не трябва да се забравя обаче, че е необходим и късмет.

Лесно е да се прогнозира, че на фона на моментната му форма и представянето от последните месеци от Салах може да се очаква да играе на най-високо ниво поне до средата на 30-те му години.

Слуховете, че Ливърпул ще се опита да го задържи за още един сезон, може да се окажат верни, но въпросът е дали в една подобна стъпка ще има финансова и спортно-техническа логика.

Оферта

„Червените“ без никакво колебание отхвърлиха офертата на саудитския Ал Итихад, който през септември предложи 150 млн. паунда за подписа на звездата. Тогава подобно решение беше оправдано, защото Салах беше във върхова форма и имаше надежди, че Клоп ще успее да овладее катаклизмите на „Анфийлд“ и да поведе отбора към още една титла във Висшата лига.

Формата на египтянина през първата половина на сезона позволи на Ливърпул да воюва за трофеи на цели четири фронта. Но всичко това беше преди неговото злополучно участие в турнира за Купата на африканските нации.

След това всичко се промени. Физиката на Салах вече не изглежда толкова непоклатима, а игровата му форма се срина. На фона на всичко това, ако Ал Итихад извадят нова оферта, която е близка като параметри с последното предложение, тя трябва да бъде приета мигновено.

Продажбата

Сделката за Салах ще има положително въздействие за развитието на отбора. На 15 юни той ще навърши 32, а до края на договора му остава малко повече от една година. По всичко личи, че сега е последната възможност за Ливърпул да осребри вложените в него средства.

Дори в сезона, в който имаше проблеми, Салах вкара 18 гола във Висшата лига.

 Дори в сезона, в който имаше проблеми, Салах вкара 18 гола във Висшата лига.
Getty Images

Не трябва да се забравя, че селекцията на „Анфийлд“ е непрекъснат процес, а последните болезнени резултати на терена потвърдиха заключението, че отборът има спешна необходимост от подсилване на няколко ключови позиции. На Ибрахима Конате очевидно не може да се разчита, а Джаръл Куанса все още е прекалено неопитен за титуляр. Тепърва трябва да бъдат решени проблемите в халфовата линия, където се търси типичният №6, защото в последните седмици съмненията дали Дарвин Нунес има потенциала да бъде моторът на полузащитата са все по-големи.

Сега има реален шанс да се повтори историята с Фелипе Коутиньо, когото Ливърпул успя да продаде за прекалено надута сума на Барселона. В този ред на мисли парите, които могат да постъпят за Салах, могат да бъдат използвани както за привличане на заместник на неговата позиция, така и за купуване на няколко нови играчи, с които може да бъде освежен отборът и да бъде променена игровата схема.

Риск

Твърди се, че бъдещият треньор Арне Слот вече е заявил, че иска Салах в отбора си. Това е съвсем разбираемо, защото египетският национал е най-сигурният източник на голове за Ливърпул. Диого Жота е най-смъртоносният нападател в отбора, но просто не успява да задържи формата си. Пропуските на Нунес са ужасяващи, а все още е загадка коя е най-подходящата позиция за Коуди Гакпо. На разположение е и Луис Диас, но той не изглежда като футболист, фокусиран в играта, а има вид на човек, който постоянно очаква обаждане от Барселона. Спокойно можем да се обзаложим, че и през следващия сезон Салах ще вкара повече голове от другите нападатели, но около подобен залог има прекалено много неизвестни и той зависи от прекалено много външни обстоятелства.

Едно е сигурно, Ливърпул не може да си позволи летния трансферен прозорец да затвори, без Салах да е удължил сегашния си договор. Случи ли се това, „червените“ рискуват да загубят най-ценния си актив със свободен трансфер през 2025 г.

Въпреки всичко, ако той подпише споразумение за удължаване на договора, това най-вероятно ще означава, че ще продължава да получава възнаграждение, което е сходно със сегашната му заплата, или между 350 000 и 440 000 паунда седмично. Подобна заплата за играч, който е прехвърлил 30-те, намира се в посредствена форма и играе в клуб, който не получава държавна субсидия или дарения от богати хора, е, меко казано, немислима.

Винаги има възможност Салах да се превърне в дестабилизиращ фактор за Ливърпул. Той трудно би преглътнал да се сбогува с гарантираното титулярно място, да стане част от нормалната ротация в отбора и в залеза на кариерата си да започва да отстъпва все по-назад.

Дали това е оправдано? Никой друг играч не е бил по-полезен от него за Ливърпул в ерата на Клоп. Той носеше на гърба си целия отбор и в решителни моменти го спасяваше отново и отново. Можем да си представим какво му е да седи на пейката в някой завързан мач с висок залог и да чака да влезе на мястото на някой като Харви Елиът или Гакпо.

Марк Дойл, Goal.com