0

Е дна от най-сериозните испански медии - El Confidencial, разкрива, че Европейската комисия ще наложи, считано от 2030 г., игрища с изкуствена трева да не могат да се изграждат с настоящата гумена система, тъй като те са един от най-големите замъристели в околната среда.

„Европейската комисия ще забрани изграждането на игрища с изкуствена трева от 2030 г. с настоящата система, но тези, които са вече построени няма да се налага да бъдат демонтирани. Проблемът не е в изкуствената трева, а в материала от рециклирани автомобилни гуми. „Малките черни топчета“ се залепват по обувките и дрехите. Следователно ще трябва да намерим друго решение, за да смекчим топката, различно от тази гума, и по този начин да можем да продължим да играем на изкуствена трева“, коментира говорител на специализираната фирма Sports&Landscape.

От какво са направени изкуствените терени? Зелената трева е изработена от полиетилен и лежи върху полиуретанова или латексова основа. После се поставя слой пясък и обикновено се поставя слой гранули от рециклирани гуми, което предлага страхотно омекотяване. Каучукът е този, който е идентифициран като основния замърсител на природата. По-усъвършенстваните версии на тревата в професионалното оборудване, така наречените хибриди, комбинират пластмасова трева с естествена трева.