0

Х ристо Стоичков и кметът на Пазарджик Тодор Попов днес направиха първа копка на „Градина на света“, международна инициатива, в която участва Община Пазарджик в парк-остров „Свобода“. Двамата хванаха лопатите под различен ъгъл, като кметът натисна своя бел с левачката, а Ицо боравеше с нея с обратен диагонал.

Идеята е градината да бъде най-голямата площ на Балканите с растителни видове от България, Европа и света. 

"Участвам в тази инициатива на община Пазарджик, защото с нея искаме да покажем на света, че се борим за мир, а той е в нас и около нас", каза Стоичков.

"Никога не съм делил хората и никога няма да го направя. Затова от целия свят сме задружни в стремежа да няма бедност и войни", добави той.

Стоичков пое ангажимент след година да бъде гост и на откриването на градината, чието начало се поставя днес. В нея Стоичков ще има специален кът с български цветя, оформени като номер 8, с който той играеше като футболист.

По време на церемонията носителят на "Златната топка" за 1994 година си пожела цветята да бъдат български рози.

На церемонията присъстваха посланици, консули и дипломати.

След това Христо Стоичков, който в момента работи като журналист за американски спортен тв канал от Маями за испаноговорящи, даде прогнозите си за предстоящия в късна есен мондиал в държавата Катар.

По думите му Бразилия и Аржентина са основни фаворити за титлата с най-хубавия футбол, по неговата преценка. 

"Много са отборите, които са фаворити за Световното първенство. Естествено, Бразилия и Аржентина са двата отбора, които играят най-добър футбол, но от Европа не изключвам Испания, Германия, Франция, Белгия, Дания. Ще бъде голяма битка. 

За първи път ще се играе Мондиал по това време на годината, което е ново за футболисти и треньори, защото сега вървят националните първенства, те ще трябва да се спрат, подготовката и нагласата е съвсем друга. Но това е съдбата на футболиста - трябва да бъде подготвен и готов да изиграе седем мача и да вдигне купата на световен шампион", заяви Стоичков.

Като футболна звезда той имаше трудни отношения с българските спортни журналисти, но сега, по ирония на съдбата, той се занимава с тази професия. 

"Мотивацията е една и съща. Без да си мотивиран и без да знаеш какво имаш в деня няма как да постигнеш нищо. Така съм бил като футболист, така съм и в журналистиката. Аз съм готов с всеки един въпрос, с всеки човек, който ще бъде интервюиран, да бъде подготвен, аз да бъда подготвен. 

Тази година сме направили сто интервюта от калибър, който пожелах аз и моите колегите от телевизията. Когато имаш колектив, е много по-лесно да постигнеш целите си. Това са интервюта със световни шампиони. Очакваме да видите и едни хубави документални филми.”

Наскоро Стоичков и Меси се снимаха с топките си от злато – българинът има една, докато Бълхата рекордни 7 „Златни топки“. „Много неща си говорихме. Готви се по най-добрия начин. Мисълта му е също тази година да направи силен сезон с ПСЖ - щастлив и по-спокоен и по-концентриран от миналата година . Все пак да смениш Барселона след толкова години, да отидеш в друга държава, с друг език и друга култура не е лесно", каза Стоичков.

По-късно днес в спортна зала „Васил Левски" в Пазарджик Христо Стоичков ще се срещне със свои фенове.