0

Н ационалът от ЦСКА-София Георги Йомов, чиито права бяха спрени за положителна проба за допинг, бил подведен от фитнес инструктор, съобщава Gong.bg.

Той бе тестван след реванша от втория квалификационен кръг на Лигата на конференция срещу Македония Гьорче Петров на 28 юли. Националът вкара за 4:0. 

По непотвърдена информация Йомов той бил подведен от фитнес-инструктор, с когото го свързали за първи път. Футболистът искал да подобри още повече мускулната си маса и потърсил съвет от професионалист. В организма на нападателя бе открит анаболният стероид дехидрохлорметилтестостерон - хлорирано производно на метилтестостерон.

Той задържа азот в тялото и стимулира качването на мускулна маса, стимулира синтеза на протеини и така възстановява мускулната маса, забързва производството на червени кръвни клетки и повишава издръжливостта на тялото. 

Активен е в организма до 16 часа след прием, може да бъде открит в кръвта до 250 дни след последния прием. Употребата е забранена както по време на състезанията, така и между тях.

Правата на Йомов са спрени от 25 август. Той е играл в пет мача за ЦСКА: срещу Берое и Септември в първенството, в двата двубоя срещу Сейнт Патрикс от третия предварителен кръг на Лигата на конференциите, както и в първия сблъсък срещу Базел от плейофите на същия турнир. 

Наказанията са между 2 и 4 години за въпросния стимулант.

Играчът на ЦСКА Георги Йомов е пуснат от СДВР, след като бе разпитан по случая с престрелката на бензиностанция късно снощи