0

П етима мъже бяха осъдени на общо над 30 години затвор, след като мениджмънтът на Висшата лига предприе историческо съдебно преследване за ограничаване на пиратството и незаконното излъчване на мачове от турнира.

Според съда обвиняемите – мъже на възраст между 30 и 46 години, са управлявали една от най-големите незаконни услуги за стрийминг в Обединеното кралство. Те спечелили милиони лири, продавайки телевизионни стикове на над 50 000 клиенти и дистрибутори. Устройствата давали на клиентите незаконен достъп до излъчвания на повечето от най-значимите спортни събития в света, съобщава Daily Mail.

Петимата мъже бяха признати за виновни в заговор за измама, пране на пари и неуважение към съда.

„Тези присъди са резултат от дълго и сложно разследване на изключително сложна операция. Постановените наказания са най-тежките, издавани някога за пиратство. Те осмислят положените усилия за изправяне на виновниците пред Темида и отразяват тежестта и мащаба на извършените престъпления”, коментира Кевин Плъмб, главен юрисконсулт на Висшата лига.

Марк Гулд (36 г.), Стивън Гордън (46 г.), Питър Джоли (41 г.), Кристофър Фелвус (36 г.), Уилям Браун (33 г.) и Зак Смит (30 г.) генерирали повече от 7 милиона паунда в периода 2016 - 2021 г. чрез три пиратски стрийминг организации, които предлагали незаконен достъп до съдържание, включително излъчвания на живо на мачове от Висшата лига.Гулд, който беше описан от съдия Мартин Хърст като „мозъка на операцията”, беше осъден на 11 години затвор. Гордън, Джоли, Фелвус и Браун пък получиха ефективни наказания от три до шест години, пише Gong.bg.

Смит, за когото прокуратурата заяви, че играел ролята на „къртица”, продавал информация, получена в процеса на работата му в агенция за онлайн наблюдение и правоприлагане. Мъжът все още е на свобода и е издадена заповед за задържането му.

Съдия Хърст обясни, че престъпната група таксувала клиентите си с по 10 лири за пиратската услуга. За сравнение, абонаментът на Sky Sports и BT Sports - настоящите притежатели на правата във Висшата лига, струва между 60 и 80 паунда на месец.
 
При произнасянето на присъдите съдията описа сложна престъпна схема, развита със значително планиране и опит, които включват хакване на законни клиенти във Великобритания и чужбина.

Flawless 1, която функционира в периода 2016 - 2018 г., по това време е най-голямата незаконна IPTV услуга на Острова. Тя предоставя над 300 канала с денонощно обслужване на клиенти за 10 лири на месец. Изчислено е, че мрежата е имала около 50 000 клиенти, включително дистрибутори, предоставящи „услугата” за 6 паунда месечно. Генерираните приходи били в размер на 4,6 милиона лири за малко по-малко от две години, от които Гулд е взел над 1,7 милиона.

През 2018 г. Гордън и Джоли се отцепват от групата и пускат своя пиратска услуга - „Optimal”. В крайна сметка тя се проваля, след като Гулд и Браун заразяват сървърите на конкурентите си със зловреден софтуер.

Впоследствие стартира Flawless 2, управлявана от Гулд, Фелвус и Браун. От нея тримата печелят 2,6 милиона паунда за времето от май 2018 г. до юли 2021 г.

Триото предприема сериозни стъпки, за да прикрие следите си. Браун се захваща с редица задачи: помагал на Flawless да избегне санкции от властите, хакнал телевизионни оператори и техните законни абонати и крадял съдържание от конкурентни незаконни мрежи.

Споделеният VPS беше разкрит след ареста на един от големите дистрибутори на Flawless след разследване на Premier League&FACT. Събрани бяха доказателства за извършване на плащания към акаунт в PayPal, преди те да бъдат обърнати в биткойни.

Въпросният акаунт беше свързан с Гулд, тъй като разследването показа, че сметката е използвана за поръчка на храна и електрически уреди до домашния адрес на обвиняемия.

Разследването и съдебното преследване бяха поети от Висшата лига и подкрепени от организацията за защита на интелектуалната собственост FACT и Hammersmith and Fulham Trading Standards, които ръководиха поредица от проверки и арести на осем адреса в цялата страна през 2018 г

На компютри, иззети от Фелвус, са открити и порнографски материали с деца. Това доведе до отделно наказателно преследване срещу мъжа.

През януари 2021 г. той се призна за виновен по три обвинения за притежание на непристойна снимка на дете и за извършване на 13 акта на воайорство, за които получи присъда лишаване от свобода и беше вписан в регистъра на извършителите на сексуални престъпления за 10 години.