0

Н ад 400 артефакти, спортни артикули и екипи са показани в изложбата "Личности и събития в българския спорт", която бе открита във фоайето на втория етаж в Културния дом на нефтохимика Бургас. 

В експозицията има лични вещи на футболиста Димитър Бербатов и тенисиста Григор Димитров. Показани са и предмети на олимпийския и двукратен европейски шампион в бокса Петър Лесов, световния шампион по борба от 2006 г. Станка Златева, олимпийският шампион Армен Назарян, бронзовата медалистка от Рио де Женейро Елица Янкова, европейския шампион по вдигане на тежести Божидар Андреев, джудиста Божидар Темелков, световния шампион по бокс Детелин Далаклиев, златния медалист в скока на височина на Световните университетски игри Тихомир Иванов, плувеца Антъни Иванов, медалистката по художествена гимнатика Ренета Камберова, както и шампионите по шахмат Цвета Галунова и Момчил Николов.

В изложбата са показани и титли и награди на някои от футболистите в националния отбор на България от световното първенство в САЩ през 1994 г. Христо Стоичков, Йордан Лечков, Красимир Балъков, Златко Янков, Даниел Боримиров и Пламен Николов.

Има и екипи на футболни отбори от България и чужбина, екип с автограф от Майкъл Джордан и щафета с подписа на Карл Люис. 

Експонатите са дарени от български спортисти и са предоставени от д-р Денислава Ангелова, председател на Управителния съвет на Асоциация „Докосни дъгата". Събитието се организира със съдействието на Община Бургас, Регионална библиотека "Пейо Яворов", Културен дом НХК и Младежки спортен клуб Пазарджик.