0

Т омографи, слънчеви батерии, детектори за дим, водни филтри, инфрачервени термометри и много други неща са се превърнали в част от нашия бит благодарение на НАСА – Националното управление на САЩ по аеронафтика и изследване на космическото пространство. Но космическите технологии се използват не само в обичайното ежедневие, а и във футбола.

Антигравитациона бегова пътека. Земната гравитация може да предизвика силен стрес за костите и мускулите в човешкото тяло, независимо дали става въпрос за бягане в маратонска дистанция или качване по стълби. Но от друга страна отсъствието на гравитация в космоса също води до сериозни проблеми в биомеханиката на организма като загуба на костна маса и атрофия на мускулите.

Затова ученият от изследователския център на НАСА Еймс Робърт Уелън предлага решение, разработвайки собствена гравитационно-диференциална технология, която патентова през 1992 г. През 2005 г. Уелън продава патента на частна компания, специализирана в постравматичното възстановяване на пациенти. Така на бял свят се появява беговата пътека G-Trainer. В случая обаче изобретението работи в обратната посока и вместо да създава изкуствена гравитация от нищото както в космоса, тя намалява земната, за да редуцира натоварванията в долната част на опорно-двигателния апарат.

Цялата разработка четете в днешния брой на Мач Телеграф

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНСТАГРАМ

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТИКТОК

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ В YOUTUBE

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НИ ВЪВ VBOX