0

Р оберто Мартинес е новият селекционер на португалския национален отбор, потвърдиха от футболната федерация на иберийската страна в понеделник. На 1 декември 49-годишният испанец се раздели с тима на Белгия, на който беше начело в периода 2016-2022 година. 

Преди това води работи в английския футбол, като беше начело на Евертън, Уигън и Суонси. „Оценявам ентусиазма и амбиициите, с които той получи нашата покана. Това е изключително важен момент за нашия национален отбор", заяви на пресконференция президентът на португалската футболна централа Фернандо Гомеш.  

Мартинес заменя Фернандо Сантош начело на Португалия. Опитният специалист, който изведе "селесао" до титлата на Евро 2016, се раздели с португалците след края на Мондиал 2022. В Катар "мореплавателите" отпаднаха изненадващо на четвъртфиналите срещу Мароко, което стана причина за оставката на Сантош. Договорът на Роберто Мартинес с футболната федерация на Португалия е за три и половина години до лятото на 2026-а. Специалистът беше представен официално по време на пресконференция с президента на местната футболна федерация Фернандо Гомеш.

Първият въпрос беше зададен, както се очакваше, за Кристиано Роналдо: "Футболните решения трябва да се вземат на терена. Аз не вземам решения в офиса. Моята отправна точка е списъкът от последното Световно първенство и Кристиано е играч в този списък. Той е в националния отбор от 19 години и заслужава уважението да седнем и да говорим. И утре ще говорим".