0

Л евски отпадна от турнира Лига на конференциите, след като отстъпи при дузпите с 1:4 пред Хамрун Спартанс на стадион "Георги Аспарухов". Носителите на Купата на България загубиха с 1:2 в редовното време, като в продълженията не бе отбелязан гол.

При дузпите Цунами и Филип Кръстев пропуснаха при дузпите, а малтийците бяха безгрешни.

Левски започна с голов шанс още във втората минута. Келиан ван дер Каап изпрати топката по дясното крило с дълъг пас, а Емерсон не успя да играе с глава и пропусна Уелтън зад себе си. 

Нападателят на "сините" влезе в наказателното поле и подаде към Роналдо, който обаче не успя да уцели топката от много удобна позиция.

Изоставайки с един гол, Хамрун също търсеше начин да атакува вратата на Николай Михайлов и веднъж го направи опасно след две грешки на "сините". 

Филип Кръстев сгреши пас в центъра и малтийците овладяха, но следващото подаване бе спряно от Ноа Сонко Сундберг. Той подаде на Жереми Петрис, който също загуби притежание, но и това не доведе до опасност за вратата на домакините.

Цунами пък направи още един голям пропуск за Левски през първата част. В 35-ата минута Кръстев центрира към далечна греда и Андриан Краев върна топката пред вратата, а Цунами я засече от 5-6 метра. Хенри Бонело обаче реагира светкавично и изби топката, рикоширала от напречния дирек.

Краев, Уелтън, Сундберг и отново Цунами пропуснаха по още веднъж за Левски и първото полувреме завърши наравно 0:0.

След почивката ситуацията на терена не изглеждаше по-различно и мачът се играеше предимно в половината на Хамрун, който пък разчиташе на това, че Левски ще сгреши в отбрана. 

И това се случи в 78-та минута. Центриране в наказателното поле попадна на крака на Матю Гийомие, който стреля в ръцете на Михайлов. Той обаче не успя да спре силния удар и играчът на Хамрун направи добавка за 1:0 в полза на малтийците. 

Левски продължи да играе спокойно и вкара за 1:1. В последните секунди на редовното време Кръстев центрира в наказателното поле, играч на малтийците отклони топката към далечната греда и там Цунами я засече на празна врата. 

Драмата обаче не приключи, тъй като още в ответната атака Михайлов излезе да посрещне пробилия отляво в пеналта Додо, блокира го, но футболистът на малтийците върна назад за Райън Каменцули, който уцели опразнената врата за 2:1 в полза на Хамрун и изпрати мача в продължения.

Гол в тях не падна и дойдоха дузпите. Петков, който смени Уелтън в 115-ата мин., вкара първата за Левски, после Цунами и Филип Кръстев изпуснаха, и Матео Феделе с повторно изпълнение (Михайлов спаси първото, но бе излязъл пред голлинията) закова 4:1 след успешните удари преди това на Винисиус, Монтебело и Гийомие.

Лига на конференциите, III предварителен кръг, реванш:


Левски - Хамрун Спартанс 1:4 с дузпи 
(1:2 след 90 и след 120 мин.)
Ст. „Георги Аспарухов“, 18 000 зрители

Левски: Николай Михайлов, Ноа Сонко Сундберг, Хосе Кордоба, Жереми Петрис (89-Патрик-Габриел Галчев), Вендерсон Цунами, Келиан ван дер Каап (123-Ивелин Попов), Андриан Краев, Филип Кръстев, Уелтън (115-Марин Петков), Роналдо (89-Илиян Стефанов) и Билал Бари.

Хамрун: Хенри Бонело, Бруно Домингос, Родриго, Емерсон, Райън Каменцули, Хуан Корбалан (106-Люк Монтебело), Матийо Гийомие, Игор Неделкович (72-Елвис Машик), Едер (85-Додо), Роко Пърша (118-Матео Феделе), Огниен Биеличич (120-Винисиус) и Джони (72-Муса Соу).

Голмайстори: 0:1 Матю Гийомие 78, 1:1 Цунами 90+1, 1:2 Райън Каменцули 90+2

при дузпите: 0:1 Винисиус, 1:1 Марин Петков 1:1; Люк  Монтебело, 1:2, Цунами-пропуск; 1:3 Матю Гийомие, 1:3 Филип Кръстев-пропуск; 1:4 Матео Феделе

главен съдия: Ищван Ковач (Румъния)

жълти картони: Уелтън (Левски); Хуан Корбалан, Огниен Биеличич, Родриго, Додо, Винисиус (Хамрун).