0

О тпадането на Бразилия от Хърватия на четвъртфинала на световното първенство и последвалите загубени контроли срещу Мароко и Сенегал през тази година станаха повод за паника в цялата страна.

Бразилската футболна федерация отнесе много критики заради решението си да заложи на треньора на селекцията до 20 години Рамон Менезеш. От него се очакваше да направи прехода от Тите, който се оттегли след мондиал, до дългоочакваното пристигане на Карло Анчелоти след изтичането на договора му с Реал през следващата година.

Тревоги

Феновете бяха притеснени, че петкратните световни шампиони могат да продължат в същия дух и в квалификациите за първенството през 2026 г. По тази причина федерацията реши да наеме Фернандо Диниз с договор за 12 месеца. Той трябва да съвместява подготовката за квалификациите с всекидневната си работа начело на Флуминензе. Трябва и да поддържа огъня до пристигането на Анчелоти за Копа Америка през следващото лято.

Временното назначение на Диниз трябва да успокои онази част от бразилското общество, която помни спечелената световна купа през 2002 година и която иска в националния отбор да има повече местни момчета, а не легионери. Те искат и треньорът да е местен специалист, а не чужденец. Първата задача е да бъде продължена тенденцията от 2015-а, а именно: Бразилия да няма загуба в квалификации.

Победи

Отборът започна пресявките с две победи – 5:1 срещу Боливия и 1:0 срещу Перу. С пълен актив селесао оглавиха южноамериканския поток и изпревариха кръвния враг и действащ световен шампион Аржентина. Освен резултатите Диниз си е поставил за цел да върне Бразилия към нейните корени и да скъса с европейския стил на игра. Той иска да върне радостта на бразилците, които да се наслаждават отново, докато гледат мачовете на националния отбор.

Неговият тим размаза Боливия, но срещна сериозни трудности срещу Перу. Зациклянето в играта трябва да бъде отстранено през предстоящите четири квалификации и поне една контрола през следващата година. Клип от съблекалнята показа Диниз, който изнася пламенна реч пред играчите. Той ги надъхва и ги нарича „герои за ужасно много хора”. Казва, че изисква от тях да танцуват с топката така, че всеки противников играч да си каже: „Мамка му, ей това е Бразилия!”.

На моменти това звучи невъзможно, но всеки запознат с впечатляващата форма на Флуминензе от последната година разбира крайната цел на новата постройка.

Диниз иска да възроди красивата игра, която сътворяваха Гаринча, Пеле и Зико. Те с лекота можеха да развинтят всяка защита. Винисиус Коельо от Сан Пауло казва, че мечтата на Диниз е да играе като през 1982-а и да спечели като през 1970-а.

Сократес в акция срещу Аржентина на световното през 1982 година.

 Сократес в акция срещу Аржентина на световното през 1982 година.
Getty Images

Диниз е почитател на селекцията от 1982 г., която не успя да стигне до финала, но с играта си оставяше феновете без дъх. Представянето на онзи отбор е изиграло основна роля в израстването и оформянето на характера му.

Романтика

„Футболът е повече изкуство, отколкото наука. Играта има силата да движи хората напред, да променя животи. Кара нещата да се случват, както направи отборът през 1982-а. Въпреки че не станаха шампиони, те плениха много сърца, включително и моето. Точно бях загубил баща си. В семейството сме седем момчета, аз съм почти най-малкият. Рисувахме портретите на играчите по стените на къщите. Картините бяха по улиците в целия град. Отборът започна с нагласата да спечели титлата. Плаках, когато отпаднаха”, казва Диниз.

Възможно ли е обаче тази страст да бъде пренесена в 2023 г., когато в центъра на вниманието е суперзвезда като Неймар? Как ще се отрази типичното бразилско темпо на легионерите от Висшата лига Каземиро, Бруно Гимараеш, Ричарлисон и Габриел? Директният стил и бързината са коренно различни от хипнотизиращото „Динизимо”, което кара феновете да огласят „Маракана“ с песните си.

В днешно време тактиката на Диниз може да се определи като бунтарска, неортодоксална и зрелищна и това се видя през второто полувреме на мача с Боливия. Крилата Родриго и Рафиня зарязаха постовете си, влязоха навътре в терена и се хвърлиха в екшъна. Рафиня вкара гол и даде асистенция. В Барселона го поздравиха, но още в следващия мач на своя клуб той трябваше да заеме своето място в схемата на Шави и да изпълнява съвестно поставените му тактически задачи.

Диниз иска неговите играчи да играят с двойни подавания и да преодоляват защитата с ефектни комбинации и отигравания. Идеята е играчите да залагат повече на импровизация, а не на дисциплинираната позиционна игра, която изповядат европейски треньори като Пеп Гуардиола и Микел Артета.

Селекционерът държи неговите футболисти да изразяват себе си и да се подчиняват на собствените си креативни импулси. Бразилският нападател на Уулвс Матеус Кунха казва, че този стил е уникален. „Никъде в Европа няма отбор, който да играе по начина на Диниз. Там се играе позиционно”, заяви Матеус преди мача с Перу. „Вълнуващо е и всеки иска да се включи. Всеки е любопитен и иска да се учи от другия. Когато на някого му хрумне някаква нова идея, всички веднага се включват”.

Бразилия се забавлява срещу Боливия и Неймар с лекота подобри рекорда на Пеле.

 Бразилия се забавлява срещу Боливия и Неймар с лекота подобри рекорда на Пеле.
АП/БТА

Тактиката на Диниз си свърши работата срещу Боливия, макар че те бяха много далеч от класата на Селесао. Неймар с лекота подобри головия рекорд на Пеле. Имаше ефектни пасове и зашеметяващи отигравания.

Трудности

Имаше обаче и лоши новини. Ричарлисон имаше проблеми с контрола над топката. Камерите запечатаха сълзите на разочарование при смяната му. Играчът обяви, че ще разговаря с психолог при завръщането си в Англия, за да си прочисти главата. Халфовата двойка Каземиро - Гимараеш изглеждаше несигурна. Двамата не успяваха да се адаптират към новите си роли.

Проблемите станаха още по-очевидни в Лима. Перу беше добре организиран. Отборът игра отлично в защита с агресивна висока преса. Бразилците нямаше как да пробият защитния вал. Атаките им бяха спирани още в зародиш, а играта им беше накъсвана с безбройни нарушения.

Преди мача перуански шамани проклеха Неймар. Случайно или не, той се скъса да пропуска. Ричарлисон така и не успяваше да влезе в мача. Каземиро просто гледаше отблизо, а играта му нямаше нищо общо със запазената бразилска марка. Той не спря да залага на дълги балонни подавания, които бяха неефективни. Камерите показваха Диниз до страничната линия, който се бе хванал за главата с вид на човек, примирил с нулевото равенство. Все пак неговата Бразилия спечели с гол в последната минута след центриране от корнер. Но това само подчерта проблемите в игрови план. Головите ситуации дойдоха след статични положения и напомняха за времето на Тите.

Бъдеще

И все пак шестте точки от първите два мача дават повод за известна доза оптимизъм. Следващият тест ще са предстоящите мачове срещу Венецуела у дома и Уругвай. Домакинството изглежда безпроблемно, но не така стоят нещата с гостуването в Монтевидео, където се задава интересен треньорски дуел между Фернандо Диниз и Марсело Биелса.

На терена ще се сблъскат хаотичният стил на импровизация на Диниз и агресивният стил с високи топки. Ще се сблъскат два коренно различни подхода на противоположни футболни школи. За да се справи с този тест, бразилецът трябва да накара отбора на Тите да играе по неговата свирка.

Амбицията му да разгори пламъка на красивия футбол и да го върне в центъра на световната сцена. Но за да се случи това, е необходимо да се извърви дълъг път.

Sport Network