0

П ремахване на правилото за засадата в аматьорските лиги обмислят в Нидерландия, за да се намали нарастващият брой мачове, спрени поради агресия при спорни съдийски решения.

Футболната асоциация в Ниската земя (KNVB) смята, че елиминирането на офсайда в по-долните групи, където няма официализирани рефери, а тази роля по-често се изпълнява от членове на отборите, може да доведе до край на заплахите и насилието, които растат лавинообразно в страната.

Шефът на федерацията Ян Дирк ван дер Зее заяви, че трябва да се направи нещо по проблема със споровете, предизвикани от съдийски решения, тъй като броят на аматьорските срещи, които са спрени поради безредици, се е увеличил.

През миналия сезон 1864 мача са били прекратени поради инциденти, което е скок с 11% в сравнение с предишния сезон и с 58% за период от 5 години.

"Вярно е, че това е относително малък брой в сравнение с почти 780 000 мача, които се играят годишно, но ние няма да го омаловажаваме. Имаме проблем и искаме да го изкореним. Не изключвам един ден да спрем да използваме и помощник съдии", коментира Ван дер Зее на пресконференция.