0

М анчестър Сити, Пари Сен-Жермен, Реал Мадрид, Интер и Спортинг Лисабон се класираха за осминафиналите на Шампионската лига на УЕФА след мачовете в сряда.

Те се присъединиха към вече класиралите се Аякс, Байерн М, Челси, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Юнайтед.

В последния шести кръг от груповата фаза ще се реши кои са останалите 5 отбора на 1/8-финалите.


Група А

Манчестър Сити – ПСЖ 2:1

Чудесен гол в 76-та мин. на Габриел Жезус гарантира, че финалистите от миналия сезон Сити са на осминафинала като победител в група А, ПСЖ е втори.

След като доминираха през първото полувреме, Сити бяха пресечени от бърза атака на Меси, Неймар и Мбапе, завършена с гол на последния 5 мин. преди почивката в неговия 50-ти мач в ШЛ.

След това Стърлинг изравни за домакините, преди победното попадение на Жезус.

В другия мач от групата РБ Лайпциг разгроми 5:0 като гост белгийския Брюж.

В последния кръг на 7 декември са мачовете ПСЖ срещу Брюж и РБ Лайпциг срещу Ман Сити.

Група В

Ливърпул – Порто 2:0

Два страхотни гола през второто полувреме помогнаха на Ливърпул да постигне пет победи от пет в група В. Червените откриха с брилянтен удар на Тиаго Алкантара, Мохамед Салах добави втория за крайното 2:0.

Съдбата на Порто все още е в техните ръце благодарение на победата на Милан над Атлетико в Мадрид в другия мач.

Атлетико М – Милан 0:1

Милан остава в спора за място в осминафиналите, след като гол три минути преди края на Месиас Жуниор им даде първата победа.

Удар с глава на 30-годишния футболист след прекрасно центриране на Франк Кесие донесе и трето място на Милан в групата на една точка зад Порто. Със същия актив досега - 4 точки, е и последният Атлетико Мадрид.

В последния кръг на 7 декември са мачовете Порто – Атлетико М и Милан – Ливърпул.

Група C

Спортинг – Борусия Дортмунд 3:1

Спортинг подпечата своето място в осминафиналите с триумфа над Борусия, останала с 10 души. Педро Гонсалвеш вкара 2 гола, надеждите на Дортмунд за обрат рухнаха след червен картон на Емре Джан и добавка на Педро Поро при дузпа на Гонсалвеш. Дониел Мален в добавеното време вкара почетно за Борусия.

Бешикташ – Аякс 1:2

Два гола на резервата Себастиен Халер донесоха на Аякс обрат в гостуването срещу Бешикташ и първо място в група С. Нападателят, влязъл на полувремето след като Бешикташ поведе с попадение на Рашид Гецал, направи 1:1 благодарение на идеален пас на Николас Таляфико, а 21 мин. Преди края забоде и втория си гол за победното 2:1 за Аякс.

Аякс е недостижим с 15 точки, следват Спортинг с 9, Борусия с 6 и Бешикташ с 0 т.

В последния кръг на 7 декември са мачовете Борусия Д – Бешикташ и Аякс – Спортинг Лисабон.

Група D

Шериф Тираспол – Реал Мадрид 0:3

Мадрид устоя на натиска на домакините, след което дръпна с 2 гола разлика благодарение на Алаба и Кроос. Карим Бензема забоде крайното 3:0 за Реал в деня, в който съдът във Версай го осъди на 12 месеца условно и 75 000 евро глоба в скандала „sextape” във Франция.

Реал М се класира за осминафиналите в ШЛ за 25-ти пореден сезон.

Интер – Шахтьор Донецк 2:0

Интер проби в елиминационната фаза за първи път от десетилетие благодарение на два гола във второто полувреме на Един Джеко. Босненският нападател откри след час игра от границата на наказателното поле, а 6 мин. по-късно с глава закова крайното 2:0.

Реал М води с 12 точки, Интер е с 10, Шериф с 6 т. се класира за елиминациите в Лига Европа, Шахтьор е на четвърто място в групата с една точка.

На 7 декември в последния кръг в групата са мачовете Реал Мадрид – Интер и Шахтьор Донецк – Шериф.