0

А нглийският шампион Манчестър Сити спечели мача на истината в битката за титлата, след като разби претендента за короната му Арсенал с 4:1 на своя „Етихад“ в дербито на 33-ия кръг във Висшата лига.

„Гражданите“ представиха най-доброто, на което са способни и съвсем заслужено стигнаха до успеха, който можеше спокойно да бъде и доста по-изразителен.  

Всичко стартира още в седмата минута, когато Кевин Де Бройне откри, след което последваха няколко пропуски Ерлинг Холанд, преди Джон Стоунс да удвои в добавеното време на първата част. Де Бройне оформи класиката с втория си гол в 54-ата, а Роб Холдинг отбеляза почетно попадение в 86-ата минута. 

Холанд все пак се разписа в последните секунди на срещата, когато отбеляза 33-ия си гол в първенството този сезон, подобрявайки рекорда на Мохамед Салах от Ливърпул от 32 попадения в кампания с 38 двубоя.

По този начин Ман Сити събра 73 точки и остава на втората позиция, но вече само на две от Арсенал, като "небесно-сините" имат и цели два мача в запас, което ги поставя на полпозишън в битката за титлата. В следващия кръг възпитаниците на Хосеп Гуардиола гостуват на Фулъм, докато тези на Микел Артета, които нямат победа вече в четири поредни мача, приемат  в лондонско дерби закъсалия Челси. 

В друг мач от кръга Ливърпул постигна много важна победа при визитата си на Уест Хем с 2:1, макар че първи допусна гол.

Попадение на домакините пък бе отменено заради засада, а в заключителните минути „чуковете” имаха много сериозни претенции за дузпа, след като Тиаго игра с ръка в наказателното поле. Реферът Крис Кавана обаче не посочи бялата точка, а видеоарбитрите не видяха явна грешка на съдията и ситуацията бе подмината.

След последния съдийски сигнал почти целият щаб на лондончани начело с мениджъра Дейвид Мойс поискаха обяснение от главния арбитър в центъра на терена.