0

М анчестър Юнайтед е най-скъпият футболен клуб в света, показва доклад на американската компания Sportico за първата половина на 2024 година. „Червените дяволи“ са оценени на 6,2 милиарда долара. Въпреки че на „Олд Трафорд“ не са виждали титла от над десетилетие (за последно през сезон 2012-13), това явно не се отразява на стойността на марката. Очевидно тя все още е притегателна сила за инвеститорите.

Показателно е, че в края на 2023 година семейство Глейзър обяви клуба за продажба с първоначална цена от 6 милиарда долара. В крайна сметка собствениците се разделиха с една четвърт от Юнайтед, след като сър Джим Ратклиф плати 1,5 милиона евро за близо 25% от акциите. 

Класацията на Sportico показва, че само още един клуб минава границата от 6 милиарда долара. Това е Реал Мадрид. Испанският колос продължава да трупа впечатляващи резултати както на терена, така и извън него.

Наскоро откри и претърпелия сериозна реконструкция „Сантиаго Бернабеу“, която излезе над 1 милиард евро. Трансферът на Килиан Мбаче също вдигна цената на Кралския клуб. Барселона допълва челната тройка.

Каталунците се намират в сериозна финансова криза от няколко години, но въпреки това са оценени на близо 5,3 милиарда долара.

Отборите от Висшата лига доминират в останалата част от Топ 10. 

Целия материал четете в днешния брой на в. "Мач Телеграф"